Chrousti třikrát jinak
V pondělních Babských radách ve vysílání Apetýtu se jeden posluchačů ptal po receptu na takzvané „Chrousty“ a následně se spustila lavina odpovědí.
Proto vám nabízíme hned tři recepty na tuto sladkost. Originál původního receptu pochází ze 30. let let 20. století. Překvapí svojí chutí, přitom rohlíky tam nejsou vůbec znát.
Svůj název Chrousti získalo cukroví díky výrazné křupavosti. Vyplatí se, když necháte tuto dobrůtku několik dní uležet.
CHROUSTI od paní Lenky
- 4 bílky
- 25 dkg práškového cukru
- balíček rozinek
- 15 dkg ořechů
- 2 rohlíky nakrájené najemno
- podle chuti trochu kokosu
Postup:
- Ořechy nahrubo posekáme, rozinky přebereme.
- Ušleháme sníh z bílků a postupně zašleháváme práškový cukr.
- Pak lehce vmícháme ořechy, rozinky a rohlíky, případně trochu kokosu.
- Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme lžičkou malé hromádky a pomalu v troubě sušíme až odspodu zrůžoví (záleží na výkonu trouby) – například při 80°C asi 20 minut.
CHROUSTI od paní Hanky
- 150 g mletých ořechů
- 150 g cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 4 bílky ušlehané na tuhý sníh
- 2-3 rohlíky nakrájené na kostky
Postup:
- Vše smícháme a vytvoříme malé hrudky, které klademe na plech s pečícím papírem, sušíme v troubě na mírné teplotě.
- Lze přidat marmeládu a oříšek na každou hrudku.
- Ideální je nechat Chrousty týden zaležet, aby správně křupali.
CHROUSTI do třetice
- 14 dkg mletého cukru
- 14 dkg nasekaných ořechů
- 2 starší rohlíky nebo loupáčky na kostičky
- 2 bílky (ušlehané)
- rozinky
Vše smícháme, malou lžičkou tvoříme hromádky a sušíme jako pusinky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.