Vanilkové vánoční rohlíčky

Prosinec voní adventem a tak pondělní apetýtové recepty nabídnou recepty na vánoční cukroví.

Advent takový, jak ho známe dnes, nemá až tak dlouhou tradici. Například v 19. století se o Vánocích místo rohlíčků připravovaly třeba oplatky slazené medem. Tolik druhů vánočního cukroví, které máme dnes, si ovšem tehdy mohla dopřávat jen šlechta nebo měšťané.

Lidé na venkově mlsali spíše sušené ovoce nebo ořechy. A zajímavostí jsou také pověry, které byly s pečením vánočního cukroví spojené. Například se z těsta slévala voda, která se podávala kravám. A to proto, aby v dalším roce hojně dojily.

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového prosátého cukru
  • 100 g másla
  • 100 g sádla
  • 1 vejce

Základem vánočního cukroví jsou dnes v mnoha rodinách (kromě perníčků) vanilkové rohlíčky. My nabízíme recept, ve kterém je sádlo a pochází z jedné rodinné kuchařky ze Vsetína.

Postup:

  1. Do velké mísy nebo na vál nasypeme prosátou mouku, cukr a mleté ořechy.
  2. Vytvoříme důlek a přidáme povolené máslo a sádlo.
  3. Máslo můžeme třeba nastrouhat.
  4. Poté do moučného důlku rozklepneme vajíčko a začneme hníst těsto.
  5. Hněteme ho tak dlouho, až se nelepí.
  6. Vytvoříme bochánek a necháme ho do druhého dne uležet v lednici.
  7. Následně vytváříme z těsta dlouhé hady, které nařežeme na stejně velké kousky a v ruce vytváříme rohlíčky.
  8. Klademe je na plech a po upečení ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
  9. V krabici je pak necháme uležet až do Štědrého dne na chladném místě.

Související