Celer zapékaný po milánsku

Celý tento týden vám nabízíme různé variace na celerové téma. Vyzkoušejte s Apetýtem zapékaný celer po milánsku.

Budete potřebovat:

  • 1 velký celer
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci polohrubé mouky
  • šálek zeleninového bujónu (může být z kostky)
  • 5 dkg strouhaného sýru
  • 1 starší rohlík

Postup:

  1. Celer si nakrájíme na hranolky, zalijemem bujónem a vaříme téměř do měkka.
  2. Necháme okapat, z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme odvarem z celeru nebo mlékem a přidáme strouhaný sýr.
  3. Celer dáme do vymaštěné zapékací mísy, zalijeme omáčkou a posypeme strouhaným rohlíkem a poté zapečeme. Prudce do růžova, to je asi 20 minut na 200 stupňů.

Související

  • Celerová polévka

    Celer bude hrát prim v receptech Apetýtu po celý tento týden. Jako první vyzkoušejte celerovou polévku.

  • Tradiční lokše

    Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.

  • Škvarkoví šneci

    Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.