Celerová polévka
Celer bude hrát prim v receptech Apetýtu po celý tento týden. Jako první vyzkoušejte celerovou polévku.
Seznam potřebných surovin je následující:
- 1 středně velký celer
- 1 lžíce másla
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 1 žloutek
- 2 rohlíky
- lžička másla
- nastrouhaný muškátový oříšek
Postup:
- Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme vývarem nebo bujónem z kostky a metlou dobře vymícháme.
- Přidáme celer nakrájený na nudličky a vaříme společně asi 15 minut.
- Po odstavení přidáme nasekanou celerovou nať a v mléce rozmíchaný žloutek, dále už polévku nevaříme.
- Na pánvi osmahneme kostičky rohlíku, jakmile zezlátnou, přřidáme máslo, promícháme a odstavíme.
- Místo poloviny celeru můžete použít 1 větší brambor, chuť celeru potom nebude v polévce tak intenzivní.
Související
-
Kopřivová polévka
Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!
-
Rajská polévka s řeřichou
Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.
-
Polévka z pečené mrkve
Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.