Celerová polévka

Celer bude hrát prim v receptech Apetýtu po celý tento týden. Jako první vyzkoušejte celerovou polévku.

Seznam potřebných surovin je následující:

  • 1 středně velký celer
  • 1 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek mléka
  • 1 žloutek
  • 2 rohlíky
  • lžička másla
  • nastrouhaný muškátový oříšek

Postup:

  1. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme vývarem nebo bujónem z kostky a metlou dobře vymícháme.
  2. Přidáme celer nakrájený na nudličky a vaříme společně asi 15 minut.
  3. Po odstavení přidáme nasekanou celerovou nať a v mléce rozmíchaný žloutek, dále už polévku nevaříme.
  4. Na pánvi osmahneme kostičky rohlíku, jakmile zezlátnou, přřidáme máslo, promícháme a odstavíme.
  5. Místo poloviny celeru můžete použít 1 větší brambor, chuť celeru potom nebude v polévce tak intenzivní.

Související

  • Kopřivová polévka

    Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!

  • Rajská polévka s řeřichou

    Mnozí bylinkáři doporučují sníst denně jeden až dva šálky čerstvých listů bylin nebo zelených částí různých druhů zeleniny, například listy řeřichy.

  • Polévka z pečené mrkve

    Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.