Celerová polévka
Celer bude hrát prim v receptech Apetýtu po celý tento týden. Jako první vyzkoušejte celerovou polévku.
Seznam potřebných surovin je následující:
- 1 středně velký celer
- 1 lžíce másla
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 1 žloutek
- 2 rohlíky
- lžička másla
- nastrouhaný muškátový oříšek
Postup:
- Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme vývarem nebo bujónem z kostky a metlou dobře vymícháme.
- Přidáme celer nakrájený na nudličky a vaříme společně asi 15 minut.
- Po odstavení přidáme nasekanou celerovou nať a v mléce rozmíchaný žloutek, dále už polévku nevaříme.
- Na pánvi osmahneme kostičky rohlíku, jakmile zezlátnou, přřidáme máslo, promícháme a odstavíme.
- Místo poloviny celeru můžete použít 1 větší brambor, chuť celeru potom nebude v polévce tak intenzivní.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.