Brokolicová polévka

V českém jídelníčku se stala brokolice oblíbenou až v průběhu 20. století. Hodí se do polévek, salátů i zapečených pokrmů. Výborná a našemu zdraví prospěšná je i v syrovém stavu. 

Obsahuje velké množství vitaminů, minerálních látek, vlákniny a jiných živin. Díky tomu prospívá například našemu srdci, kostem nebo i krvetvorbě.

Potřebujete:

  • 1 brokolici
  • 2 větší brambory
  • 1 cibuli
  • 125 ml smetany
  • 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje (ne řepkový)
  • sůl a pepř
  • 2 rohlíky
  • trochu másla

Postup:

  1. V kastrůlku rozpálíme olej.
  2. Poté přidáme cibuli a brambory nakrájené na kostičky.
  3. Společně osmahneme dozlatova.
  4. Následně přidáme nakrájenou brokolici a vše zalijeme litrem studené vody.
  5. Vaříme doměkka.
  6. Pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka.
  7. Dále přidáme sůl a pepř a také smetanu.
  8. Krátce na mírně ohni ještě povaříme a také dochutíme podle libosti.
  9. Podáváme s osmahlými krutonky – připravíme tak, že rohlíky nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle.

Související

  • Květáková polévka s kešu oříšky

    Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.

  • Polévka z černého kořene

    Tentokrát se za receptem vydáme do Velkých Bílovic – do Restaurace Na Pekárně.

  • Celerovo-hříbková polévka

    Páteční polévkový seriál pokračuje i dnes, takže určitě vyzkoušejte celerovou-hříbkovou polévku. Originální kombinace a chuť vás navíc dokáže příjemně zahřát.