Bílá valašská kyselica ze Zděchova

Recept na bílou valašskou kyselici, od paní Olgy Lukšové ze Zděchova, zazněl v pátek 27. června.

Suroviny:
Prasečí hlava, podbradek a vnitřnosti, kořenová zelenina, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, kyselé zelí, kefír, šlehačka, hladká mouka, majoránka

Postup:
Uvaříme prasečí hlavu, podbradek a vnitřnosti.

Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, pepř, bobkový list a nové koření.

Až je maso měkké, polévku scedíme a přidáme do ní kyselé zelí i s nálevem. Kdo chce může přidat brambory.

Polévku zalijeme kefírem a zahustíme šlehačkou s hladkou moukou.

Podle chuti přisolíme a nakonec přidáme rozdrcenou majoránku.

autor: Marcela Vandrová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.