Bílá valašská kyselica ze Zděchova
Recept na bílou valašskou kyselici, od paní Olgy Lukšové ze Zděchova, zazněl v pátek 27. června.
Suroviny:
Prasečí hlava, podbradek a vnitřnosti, kořenová zelenina, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, kyselé zelí, kefír, šlehačka, hladká mouka, majoránka
Postup:
Uvaříme prasečí hlavu, podbradek a vnitřnosti.
Do vývaru přidáme kořenovou zeleninu, pepř, bobkový list a nové koření.
Až je maso měkké, polévku scedíme a přidáme do ní kyselé zelí i s nálevem. Kdo chce může přidat brambory.
Polévku zalijeme kefírem a zahustíme šlehačkou s hladkou moukou.
Podle chuti přisolíme a nakonec přidáme rozdrcenou majoránku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.