Bělehradský řízek

Recept na Bělehradský řízek se dědí u posluchačky Markéty ze Znojma z generace na generaci. Chystala ho babička i maminka Markéty a ta ho teď připravuje s oblibou i pro svoji velkou rodinu.

Co budete potřebovat na tento vydatný masitý pokrm?

  • 2 vepřové řízky (kýta, krček)
  • 300 g brambor
  • 3 zelené papriky
  • 3 rajčata
  • česnek podle chuti
  • hladkou mouku na obalení masa
  • mleté chilli papričky
  • sůl
  • olej

Postup:

  1. Řízky naklepeme, osolíme, posypeme mletými chilli papričkami nebo pepřem, obalíme v hladké mouce a z obou stran zprudka opečeme na oleji.
  2. Pekáč vysteleme pečicím papírem, který zlehka vymažeme olejem, vložíme opečené řízky a dáme do předem rozehřáté trouby.
  3. Pečeme na 200 °C ještě asi 15-20 minut.
  4. Na výpeček z masa dáme na proužky nakrájené papriky, na kousky nakrájená rajčata a nasekaný česnek.
  5. Mírně osolíme, můžeme také posypat chilli papričkami, zalijeme malým množstvím vody a chvíli dusíme – zhruba 5 minut.
  6. (Nejlépe nové) neoloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a přidáme k zelenině.
  7. Přikryjeme poklicí a dusíme do změknutí brambor.
  8. Zeleninu s dušenými bramborami podáváme jako přílohu k masu.

Související

  • Bramborový závin pro hladové muže

    Bramborový závin pro hladové muže – tak pojmenovala svůj recept posluchačka Dana z Velkých Bílovic.

  • Kuřecí prsa s pórkem

    Recept na kuřecí prsa s pórkem nám poslala posluchačka Anna z Hustopečí. Naučila se ho od své kamarádky. Říká, že patří u nich v rodině k těm velmi oblíbeným.

  • Zapečené batáty

    Sladkou chuť mají batáty díky obsahu glukózy, fruktózy a sacharózy. Ačkoli pocházejí stejně jako klasické brambory ze Střední Ameriky, botanicky příbuzné nejsou.