Bělehradský řízek
Recept na Bělehradský řízek se dědí u posluchačky Markéty ze Znojma z generace na generaci. Chystala ho babička i maminka Markéty a ta ho teď připravuje s oblibou i pro svoji velkou rodinu.
Co budete potřebovat na tento vydatný masitý pokrm?
- 2 vepřové řízky (kýta, krček)
- 300 g brambor
- 3 zelené papriky
- 3 rajčata
- česnek podle chuti
- hladkou mouku na obalení masa
- mleté chilli papričky
- sůl
- olej
Postup:
- Řízky naklepeme, osolíme, posypeme mletými chilli papričkami nebo pepřem, obalíme v hladké mouce a z obou stran zprudka opečeme na oleji.
- Pekáč vysteleme pečicím papírem, který zlehka vymažeme olejem, vložíme opečené řízky a dáme do předem rozehřáté trouby.
- Pečeme na 200 °C ještě asi 15-20 minut.
- Na výpeček z masa dáme na proužky nakrájené papriky, na kousky nakrájená rajčata a nasekaný česnek.
- Mírně osolíme, můžeme také posypat chilli papričkami, zalijeme malým množstvím vody a chvíli dusíme – zhruba 5 minut.
- (Nejlépe nové) neoloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a přidáme k zelenině.
- Přikryjeme poklicí a dusíme do změknutí brambor.
- Zeleninu s dušenými bramborami podáváme jako přílohu k masu.
Související
-
Bramborový závin pro hladové muže
Bramborový závin pro hladové muže – tak pojmenovala svůj recept posluchačka Dana z Velkých Bílovic.
-
Kuřecí prsa s pórkem
Recept na kuřecí prsa s pórkem nám poslala posluchačka Anna z Hustopečí. Naučila se ho od své kamarádky. Říká, že patří u nich v rodině k těm velmi oblíbeným.
-
Zapečené batáty
Sladkou chuť mají batáty díky obsahu glukózy, fruktózy a sacharózy. Ačkoli pocházejí stejně jako klasické brambory ze Střední Ameriky, botanicky příbuzné nejsou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka