Zapečené batáty

Sladkou chuť mají batáty díky obsahu glukózy, fruktózy a sacharózy. Ačkoli pocházejí stejně jako klasické brambory ze Střední Ameriky, botanicky příbuzné nejsou.

Budete potřebovat:

  • 2 ks batátů
  • 10 dkg šunky
  • 1 cibuli
  • 20 dkg eidamu
  • 1 balení mletého masa
  • 3 řapíkaté celery
  • olej
  • máslo
  • česnek
  • sůl a mletý pepř

Postup:

  1. Batáty omyjeme a dáme je i se slupkou vařit do slané vody. Vaříme je do poloměkka, poté je necháme vychladit.
  2. Vychladlé batáty podélně rozkrojíme a prostředek z poloviny vydlabeme.
  3. Připravíme si náplň z mletého masa.
  4. Do nádoby dáme na olej zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku.
  5. Na osmaženou cibulku dáme mleté maso, osolíme a opepříme.
  6. Přidáme na drobné kousky nakrájený řapíkatý celer a necháme podusit.
  7. Pak přidáme na nudličky nakrájenou šunku a rozmačkaný česnek.
  8. Necháme ještě chvilku dusit.
  9. Směs odstavíme a necháme vychladnout.
  10. Vychladlou masovou náplň smícháme s vydlabanou sladkou bramborou a nastrouhaným sýrem, trochu sýru si odložíme na závěrečné posypání.
  11. Zapékací misku si vymažeme máslem a položíme do ní vedle sebe batáty, které naplníme připravenou masovou směsí.
  12. Nahoru směs ještě posypeme zbylým strouhaným sýrem.
  13. Batáty plněné mletým masem dáme zapéct do trouby na 200 °C a ihned po upečení podáváme, nejlépe s čerstvým salátem.

Související

  • Japonský salát s klíčky

    V babských radách zazněl i recept na asijskou inspiraci toho, jak naklíčená semínka využít v kuchyni, nejlépe tak, aby to členům vaší rodiny chutnalo.

  • Lívance z kyselého mléka

    V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.

  • Dip z avokáda

    V pondělních Babských radách jsme velebili avokádo a jeho blahodárné účinky nejen při konzumaci, ale třeba i využití v kosmetice.