Baba ghanoush

Kuchař i cestovatel a gastronomické zvyklosti arabského světa. Takové jsou dnešní apetýtové recepty se Šéfkuchařem na cestách. Konkrétně s kuchařem Milanem Václavíkem.

Baba ghanoush je pokrm z lilku, který pochází Blízkého východu. Používá se jako předkrm a pomazánka.

Na Baba Ghanoush potřebujeme:

  • 500 g lilku
  • 20 g sezamové pasty Tahina 
  • 1 lžička sušené máty
  • 1 lžíce bílého jogurtu

Postup:

  1. Lilek opláchneme, odkrojíme z něj stopku a pečeme celý v troubě na 160 stupňů 30 minut.
  2. Po upečení necháme vychladnout a slupku oloupeme.
  3. Upečenou dužinu lilku dáme do mixéru společně s mátou, solí, jogurtem a sezamovou pastou tahina a vše rozmixujeme na jemnou pastu. 
zdroj: Milan Václavík

Související

  • Baklava

    Exotická kuchyně, kterou si lze připravit i na Moravě a také cestování arabským světem. Takové propojení nabízí páteční apetýtové recepty s kuchařem Milanem Václavíkem.

  • Falafel

    Máme tu páteční apetýtové recepty, to znamená, že se opět vydáváme po stopách Šéfkuchaře na cestách.

  • Hommos podle kuchaře Milana Václavíka

    Švábi, kobylky anebo štíři – i na tom si mnohdy pochutnával kuchař Milan Václavík a návštěvníci jeho gurmánských Hmyzích večerů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.