Baklava
Exotická kuchyně, kterou si lze připravit i na Moravě a také cestování arabským světem. Takové propojení nabízí páteční apetýtové recepty s kuchařem Milanem Václavíkem.
Budete potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 3 dcl vody
- 600 g pistácií
- sůl
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 250 g másla
- 1 kg cukru
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 5 zelených tobolek kardamonu celý
- 2 lžičky růžové vody
Postup:
- Z vody, soli, mouky a špetky oleje vypracujeme těsto, které rozválíme na co nejtenčí plátky.
- Měly by být o tloušťce papírového listu.
- Pistácie rozmixujeme v mixéru.
- Na plech pokládáme vyválené pláty těsta a prokládáme rozmixovanými pistáciemi.
- Každý plát pak potíráme na plechu rozpuštěným máslem.
- Před vložením do trouby baklavu nakrájíme na plechu na rovnoměrné kostky.
- Pečeme na 150 stupňů asi 30 minut.
- Mezitím zavaříme vodu s cukrem, kardamonem a opláchnutými nakrájenými pomeranči.
- Vaříme na pomalém plameni, dokud sirup nezačne houstnout.
- Nakonec přidáme růžovou vodu a ještě minutku povaříme.
- Poté ho zcedíme a nalijeme na upečenou baklavu.
- Celé necháme několik hodin odstát.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.