Baklava

Exotická kuchyně, kterou si lze připravit i na Moravě a také cestování arabským světem. Takové propojení nabízí páteční apetýtové recepty s kuchařem Milanem Václavíkem.

Budete potřebovat:

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 dcl vody
  • 600 g pistácií
  • sůl
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 250 g másla
  • 1 kg cukru
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 5 zelených tobolek kardamonu  celý
  • 2 lžičky růžové vody

Postup:

  1. Z vody, soli, mouky a špetky oleje vypracujeme těsto, které rozválíme na co nejtenčí plátky.
  2. Měly by být o tloušťce papírového listu.
  3. Pistácie rozmixujeme v mixéru.
  4. Na plech pokládáme vyválené pláty těsta a prokládáme rozmixovanými pistáciemi.
  5. Každý plát pak potíráme na plechu rozpuštěným máslem.
  6. Před vložením do trouby baklavu nakrájíme na plechu na rovnoměrné kostky.
  7. Pečeme na 150 stupňů  asi 30 minut.
  8. Mezitím zavaříme vodu s cukrem, kardamonem a opláchnutými nakrájenými pomeranči.
  9. Vaříme na pomalém plameni, dokud sirup nezačne houstnout.
  10. Nakonec přidáme růžovou vodu a ještě minutku povaříme.
  11. Poté ho zcedíme a nalijeme na upečenou baklavu.
  12. Celé necháme několik hodin odstát.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.