Zvěřinová svíčková z Malhostovic
Recept na zvěřinovou svíčkovou od Marie Šnédarové z Malhostovic zazněl v úterý 27. května.
Suroviny:
4,5 až 5 kg zvěřiny, slanina, 1 velký celer, 8 až 9 větších mrkví, 5 petrželí, 4 střední nebo větší cibule, olej, plnotučná hořčice, vegeta, 4 litry mléka, 4 šlehačky
Postup:
Do hrnce přidáme olej, nakrájíme cibuli a po chvíli přidáme ostatní pokrájenou zeleninu.
Osolené a prošpikované maso opékáme ze všech stran, porovnáme v zelenině a přidáme koření v sáčku (pepř, nové koření, bobkový list).
Zalijeme 3 litry hotového vývaru (masox, vegeta, sůl), aby maso bylo ponořené.
Hrnec uzavřeme alobalem a pečeme v troubě 2 až 2,5 hodiny. Poté dáme vychladit například do vany se studenou vodou a do rána necháme uležet.
Ráno maso dáme na plech a necháme oschnout. Zastudena pokrájíme na porce, polijeme šťávou, zakryjeme alobalem a dáme do trouby ohřát až před servírováním.
Omáčku rozmixujeme a přidáme 3 litry mléka. V dalším litru namočíme mouku na zahuštění - přibližně 10 vrchovatých lžic. Ochutíme plnotučnou hořčicí a vegetou (přes cedítko na koření lijeme horkou vodu). Nakonec přidáme 4 šlehačky.
Podáváme s knedlíkem, přidáme plátek citronu, lžíci brusinek a hvězdičku šlehačky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.