Znojemská roštěná

Znojmo je spjato s vínem, ale nedá se opominout, že v tomto královském městě najdete Znojemský městský pivovar.

Za receptem zamíříme do pivovarské restaurace HoZpoda. Pan Miroslav Harašta nás ve středečním dopoledním Apetýtu naučí znojemskou roštěnou s rýží.

Připravte si:

  • 4 x 100 g hovězí roštěné
  • 1 lžíci oleje
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • 4 sterilované okurky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 100 ml piva
  • špetku soli a pepře
  • 500 g rýže

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme z obou stran a orestujeme na pánvičce.
  2. Takto připravené maso necháme odležet stranou.
  3. Cibuli nakrájíme na hrubo a orestujeme na oleji společně se slaninou.
  4. Když je cibule dozlatova osmažená, přidáme horčici a pivo a ještě chvíli restujeme.
  5. Pak zaprášíme hladkou moukou, podlijeme hovězím vývarem a přidáme na kolečka nakrájené sterilované okurky s trochou nálevu.
  6. Vaříme přibližně hodinu, pak vše rozmixujeme.
  7. Podle chuti můžeme dochutit solí či pepřem. Podáváme s dušenou rýží.

Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.

Související

  • Kus vařeného vola

    Středeční apetýtový recept nás zavede do královského města Znojma. Pivovarská restaurace hoZpoda sídlí v místech s historií sahajících až do 14. století.

  • Pivní škvarky

    Dnes vás za receptem přivedeme do rodinného pivovaru a restaurace U Tesařů v Bítově, který sídlí v prostorách bývalé hasičské zbrojnice.

  • Grilovaná vepřová žebra

    Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.