Zelí kvašené ve sklenicích

Kvašené zelí - kysané zelí
Ludmila Housovská z Brna připravuje tohle zelí už řadu let. Pokud doma nemáte kameninovou nádobu na kvašení zelí, můžete si tuhle zdravou dobrotu připravit rovnou ve sklenicích.

Budete potřebovat:

1 kg zelí
20 g soli
dle potřeby kmín

Postup:

1. Zelí nakrouháme, posolíme, přidáme kmín, promícháme a necháme zavadnout. (Asi půl dne, nebo přes noc).

2. Až zelí pustí šťávu, natlačíme ho do zavařovacích sklenic tak, že necháme pod hrdlem láhve asi 1,5 cm prostor volný a zalijeme obsah šťávou ze zelí.


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

3. Hrdlo očistíme, pevně zavíčkujeme a láhve naskládáme do pekáče jednu vedle druhé.

4. Zelí začne kvasit, voda se tlačí z láhví ven, víčka se vyboulí.

5. Sklenice čas od času omyjeme, vykvašenou šťávu vylijeme a pokračujeme takto asi 14 dní až do ukončení kvasného procesu.

6. Víčka by se měla zatáhnout zpět.

7. Takto natlačené zelí necháme zrát v teplé místnosti, nebo poblíž topení, ať proces kvašení probíhá pokud možno co nejrychleji.

8. Vykvašené zelí poté uložíme do spíže a dle potřeby používáme.