Zeleninový koláč
Připravte si na Velký pátek recept podle pekařky a cukrářky Petry Burianové.
Nachystejte si následující suroviny:
- 150 g hladké mouky
- 120 g studeného másla
- 3 lžíce ledové vody
- špetku soli
- 250 g zakysané smetany
- 3-4 utřené stroužky česneku
- 2 velká vejce
- sůl a pepř
- tymián
- hobliny (tenké plátky) řepy, mrkve, cukety, lilku
Postup:
- Vypracujeme rychle těsto a příliš ho v rukou nezahříváme.
- Pak ho zabalíme a dáme do lednice odpočinout asi na hodinu.
- Poté těsto vyválíme a vyložíme jím formu.
- Těsto na dně propícháme vidličkou, přikryjeme pečicím papírem a zatížíme. „Já používám drobné fazolky, které si po vychladnutí ukládám a používám opakovaně,“ doporučuje Burianová.
- Takto předpečeme 10 minut na 190 stupňů. Odstraníme zátěž a papír.
- Nalijeme náplň, kterou si připravíme smícháním vajec, zakysané smetany, česneku, koření a soli.
- Zeleninu si nakrájíme loupáčkem na brambory na hobliny a od středu je svineme do spirály.
- Koláč vrátíme do trouby a pečeme dalších asi 35 minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.