Závin s povidly a ořechy

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Připravte si:
260 g hladké mouky
65 g cukru
60 g másla
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
3 vejce
hrnek mletých ořechů
povidla

Postup:
1. Důkladně zpracujeme mouku, prášek do pečiva, sůl, máslo pokrájené na kostky a polovinu cukru (vznikne nám směs o konzistenci drobenky). Pak přidáme dvě vejce a pár lžic studené vody a vypracujeme těsto.

2. Rozdělíme těsto na tři části a dáme v sáčku minimálně na půl hodiny do lednice.

3. Mezitím smícháme zbývající cukr s ořechy (celé ořechy můžeme pomlet rovnou s cukrem dohromady, případně dát cukru méně, chceme-li moučník méně sladký).

4. Těsto rozválíme na tři přibližně stejné části. Plech s vyšším okrajem vložíme pečicím papírem a přeneseme na něj první části těsta. Potřeme povidly a posypeme třetinou cukru s ořechy.

5. Zakryjeme druhou částí těsta a znovu pomažeme povidly a třetinou cukru s ořechy. Nakonec zakryjeme poslední části těsta, propícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem ořechů.

6. Pečeme dozlatova asi půl hodiny při 190 stupních.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.