Závin s povidly a ořechy
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Připravte si:
260 g hladké mouky
65 g cukru
60 g másla
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
3 vejce
hrnek mletých ořechů
povidla
Postup:
1. Důkladně zpracujeme mouku, prášek do pečiva, sůl, máslo pokrájené na kostky a polovinu cukru (vznikne nám směs o konzistenci drobenky). Pak přidáme dvě vejce a pár lžic studené vody a vypracujeme těsto.
2. Rozdělíme těsto na tři části a dáme v sáčku minimálně na půl hodiny do lednice.
3. Mezitím smícháme zbývající cukr s ořechy (celé ořechy můžeme pomlet rovnou s cukrem dohromady, případně dát cukru méně, chceme-li moučník méně sladký).
4. Těsto rozválíme na tři přibližně stejné části. Plech s vyšším okrajem vložíme pečicím papírem a přeneseme na něj první části těsta. Potřeme povidly a posypeme třetinou cukru s ořechy.
5. Zakryjeme druhou částí těsta a znovu pomažeme povidly a třetinou cukru s ořechy. Nakonec zakryjeme poslední části těsta, propícháme vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem ořechů.
6. Pečeme dozlatova asi půl hodiny při 190 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.