Zapékané palačinky se špenátem a ricottou
Chutný recept, který opravdu zasytí. Ideální jako oběd pro 4 osoby.
Na těsto:
130 g hladké mouky
250 ml mléka
3 vejce
20 g přepuštěného másla
špetka soli
Náplň:
600 g čerstvého špenátu
300 g ricotty
80 g parmazánu
3 stroužky česneku
50 g másla
vrchovatá lžíce strouhanky
sůl a pepř
Postup:
1. Na pánvičce rozpustíme polovinu dávky másla a olivový olej. Necháme zavadnout špenátové listy a přidáme sůl, pepř a česnek dle chuti.
2. Po vychladnutí přidáme ricottu a zhruba polovinu dávky strouhaného parmazánu. Promícháme důkladně se strouhankou a dochutíme.
3. Připravíme těsto na palačinky. K mouce v míse přidáme vejce, máslo a sůl. Promícháme metlou nebo ručním šlehačem. Během míchání přiléváme mléko.
4. Smažíme na másle dozlatova, aby vznikly nepříliš tenké palačinky. Ty plníme špenátovou náplní a srolujeme. Válečky pak rozkrájíme na přibližně stejné díly.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.