Zapékaná brokolice podle paní Heleny
Helena Meluzínová z Vysočan svůj recept pojmenovala prostě „moje jídlo z brokolice“. Má vlastní zahrádku, kde pěstuje různou zeleninu a také ráda poslouchá pořady o vaření, z nichž potom zkouší různé recepty. Její úpravu brokolice určitě vyzkoušejte na Zelený čtvrtek.
Budete potřebovat:
500 g brokolice (může být i květák)
1 velká cibule
100 g anglické slaniny
200 g gothaje, nebo kousek vařeného uzeného bůčku
omáčka:
100 ml mléka
3 lžíce smetany ke šlehání
3 ks taveného sýra
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
Postup:
1. Brokolici uvaříme.
2. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme pokrájenou slaninu a gothaj, nebo bůček.
3. Přidáme brokolici a dle potřeby osolíme a opepříme.
4. Mléko smícháme se smetanou, zahříváme v rendlíku, ve kterém rozpustíme sýr.
5. Dle potřeby ochutíme. Zapékací misku vymažeme sádlem a vysypeme strouhankou.
6. Dáme do ní brokolici a zalijeme omáčkou.
7. Zapékáme při 180 stupních asi 20 minut.
8. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší a okurkovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka