Zapečená cuketa s nivou

V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Dnes sáhneme po cuketě. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.

Pochází z Mexika a střední Ameriky. Chuťově je hodně jemná a snadno přebírá chuť jiných ingrediencí či koření. V kuchyni se hodí snad na všechno. Do polévky, na smažení, do trouby, na pomazánky, do salátů i do různých buchet či moučníků.

Budete potřebovat:

  • 1 cuketu
  • 75 g nivy
  • 1 cibuli
  • 7 žampionů
  • olivový olej
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl a další koření podle chuti

Postup:

  1. Cuketu omyjeme a rozpůlíme (neloupeme!).
  2. Vydlabeme jadřinec, který odložíme do mísy, a poté, co pustí vodu, ho slijeme a necháme osušit.
  3. Na pánvi rozpálíme olej.
  4. Dozlatova osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a vnitřek cukety.
  5. Poté zalijeme troškou vody a chvilku dusíme s nakrájenými žampiony, drceným česnekem, špetkou soli (moc nesolit, niva je slaná dost) a dalším kořením (hodí se třeba provensálské).
  6. Pak odstavíme a smícháme s nivou.
  7. Připravenou směsí naplníme půlky cukety, navrch okořeníme a dáme zapéct do trouby.
  8. Podáváme s brambory.

Tip: Brambory můžeme připravit přímo s cuketou. I se slupkou je (očištěné) nakrájíme na plátky, osolíme a okořeníme a dáme péct na plechu s cuketou, který je vyložený pečicím papírem. Nebo plátky brambor osmahneme na pánvi a poté ochutíme.

Související

  • Vegetariánské lasagne

    Apetýt přináší další vegetariánský recept. Tentokrát si pochutnáte na lasagních. Obecně se má za to, že je to pochoutka, kterou pro svět vytvořili Italové. 

  • Zelné strapačky

    Bramborové halušky jsou snad nejznámějším jídlem ze Slovenska. Jejich verzí najdeme desítky, ať už s brynzou nebo na sladko s mákem a cukrem, zalité máslem.

  • Gyros z tempehu

    V pátečních apetýtových receptech pro vás máme opět jeden vegetariánský tip. Potřebovat budete tempeh, tedy produkt ze sojových bobů, který chutná jako maso.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?