Gyros z tempehu

V pátečních apetýtových receptech pro vás máme opět jeden vegetariánský tip. Potřebovat budete tempeh, tedy produkt ze sojových bobů, který chutná jako maso.

Co na gyros z tempehu potřebujete?

  • 1 balíček tempehu (200g)
  • 1 menší cuketu
  • 1 větší cibuli
  • koření na gyros
  • sojovou omáčku
  • citronovou šťávu

Postup:

  1. Rozpálíme hlubší pánev.
  2. Na oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli.
  3. Po jejím změknutí přidáme na malé kostky nakrájený tempeh.
  4. Chvíli ho restujeme, než se vytvoří kůrčička.
  5. Poté přidáme na kousky nakrájenou cuketu a mírně osolíme.
  6. Jakmile cuketa změkne, vlijeme lžíci sojové omáčky, která se vsákne do tempehu.
  7. Nakonec ochutíme kořením na gyros a pokapeme citronovou šťávou.
  8. Podáváme s pečivem, v tortille nebo s bramborami.

Související

  • Špenátové rizoto

    Což takhle dát si špenát? Vzhledem k tomu, že jsme v Apetýtu, není to pozvánka ke sledování filmové komedie z roku 1977, ale k jídlu.

  • Květáková polévka s kešu oříšky

    Lidé si na květáku pochutnávali už od pradávna. Polévka z něj pak prý například velmi chutnala francouzskému králi Ludvíku XV.

  • Kapustové karbanátky se sýrem

    V pátečním Apetýtu vybíráme z receptů bez masa. Tentokrát budeme potřebovat kapustu – řadí se mezi královny zimní zeleniny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová