Za dva roky byste mohli bydlet, vzkazuje Brno družstevníkům, kteří pět let čekají v pořadníku

2. únor 2023

První nové družstevní byty v Brně by mohly být hotové za dva roky. Taková je aktuální predikce brněnského magistrátu, který projekt připravuje od roku 2018. Ve vedení města se mezitím vystřídaly dvě vládnoucí garnitury a zhruba stovka lidí od té doby čeká, až se do slíbených bytů nastěhuje. Zájemců je teď celkem necelá tisícovka.

„Původně se v roce 2018 přihlásilo 507 žadatelů, ale z tohoto počtu se v rámci přeregistrace v létě 2022 přihlásilo jenom 167 žadatelů. Do druhé etapy v roce 2022 se přihlásilo 1098 žadatelů a z nich bylo uznáno za platné 791,“ vypočítává náměstkyně brněnské primátorky Karin Podivinská z hnutí ANO, která má bydlení od loňského podzimu na starosti.

Čtěte také

Její předchůdci z KDU-ČSL a ČSSD lidem slibovali kratší termíny, Podivinská ale říká, že magistrát ještě nemá všechna sehnaná stanoviska od úřadů. A nechce teď lidem slibovat něco, co se může opět zdržet. „Doufám, že za dva roky by mohli první družstevníci bydlet,“ věří Podivinská a má tím na mysli hlavně lokalitu Kamenný vrch v Novém Lískovci a ve vnitrobloku ve Francouzské ulici. Tam má stát asi 400 ze slibovaných 1600 bytů. Letos se tam, jak přitom původně magistrát očekával, ale určitě nezačne stavět.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Redakce Českého rozhlasu Brno mluvila s jedním žadatelů o bydlení, který je s rodinou v pořadníku od roku 2018. Dostal už loni návrh, jak by jejich byt měl vypadat. Ale radost mu v prosinci zkazil další dopis.

Čtěte také

„Za této situace nelze doporučit bytovým družstvům, která již byla založena pro lokality Kamenný vrch, Francouzská a V Aleji, aby přistoupila v nejbližší době k uzavírání rezervačních smluv na konkrétní byty, které již byly uchazečům přiřazeny. S ohledem na ekonomický vývoj v České republice (…) nelze zodpovědně predikovat budoucí cenu bytů a rovněž budoucí ekonomické postavení Vás, budoucích družstevníků a tedy posoudit, zda budete schopni v daném čase splácet příslušnou částku úvěru a zda nyní zvolený byt bude pro Vás z prostorového hlediska v době vstupu do družstva vyhovující,“ stojí v oficiálním dokumentu, který má Český rozhlas k dispozici.

Zmíněný žadatel, který si přál zůstat v anonymitě, ale redakce jeho totožnost zná, proto mluví o pěti letech zbytečného čekání, o deziluzi a taky o tom, že projekt zřejmě opustí, z pomyslné fronty žadatelů vystoupí a zkusí si bydlení najít na trhu sám.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související