Změna není jen o tom, že přestanete brát. Krok Kyjov pomáhá už 25 let závislým lidem s návratem k běžnému životu

5. červen 2024

Lidem s diagnostikovanou závislostí, ať už na alkoholu, drogách či automatech, pomáhá už 25 let terapeutická komunita Krok Kyjov. „Vysokoprahové zařízení je určeno pro lidi, kteří již prošli nízkoprahovými centry a léčbou závislosti, jsou takzvaně ‚čistí‘ a chtějí se navrátit k běžnému životu,“ popisuje ředitelka Michaela Zápecová.

Krok Kyjov takovým lidem nabízí dlouhodobé terapeutické pobyty orientované na posilování vůle, sebeúcty a běžných životních standardů. Zařízení se těší vysoké úspěšnosti – až 88 % klientů se díky této komunitě k závislosti nevrátí. „Klienti u nás stráví 10 až 14 měsíců. Je to dlouhodobý proces, protože změna není jenom o tom přestat brát, ale je to změna celého životního stylu a vzorců chování, které mají naučené. A to trvá.“

Významnou úlohu při terapiích sehrávají peer konzultanti. „Jsou to lidé, kteří si v minulosti nějakým druhem závislosti prošli, úspěšně dokončili léčbu a nyní své zkušenosti předávají druhým,“ připomíná Štěpán Andrle.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Pořad najdete na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Spustit audio

Související