Bytová krize. Žadatelé o družstevní bydlení v Brně stále čekají, stavba bytů ještě nezačala

Tisícovka nových městských bytů má v Brně vyřešit krizi s bydlením. Stovky z nich magistrát vyčlenil pro vznik družstev s výhodnějšími podmínkami pro jeho členy. Ti se do projektu přihlásili před dvěma lety. Výstavba bytů ale nejde tak rychle, jak budoucí družstevníci čekali. Někteří proto už přestávají plánu města věřit.

„Máme rok 2020, nedostali jsme žádnou další zpávu, nevíme, jak ten projekt bude probíhat.“ Čtyřčlenná rodina Michala Koudely má v pořadníku družstevního bydlení v Brně číslo 111. Žadatelů je celkem asi sedm set. Ti museli splnit několik podmínek, třeba věk do 36 let, nebo čistý měsíční příjem do 50 tisíc korun. Na vysněný byt si ještě budou muset počkat. Stavba prvních domů začne nejdřív příští rok. „Což je pro nás trošku svízelné v tom, že zatímco teď je žena na mateřské dovolené, tak ty příjmy splňujeme, ale když půjde do práce, tak to bude rozdílné,“ říká Koudela.

Brněnský magistrát zatím žadatelům vzkazuje, aby čekali, říká náměstek primátorky Oliver Pospíšil z ČSSD, který projekt dostal na starosti po lidovcích, kteří přihlašování do družstev spustili ještě před komunálními volbami. „Problém je v tom, že družstevní bydlení lze realizovat v lokalitách, které na to jsou připravovány. Bohužel žádná z těch lokalit není tak připravená, aby se začalo stavět v roce 2020.“

Stavět se začne (možná) příští rok

Stavbu prvních bytů Pospíšil očekává nejdřív v roce 2021 v Novém Lískovci, kde s plány ale nesouhlasila velká část místních obyvatel. V dalších lokalitách jako v Černovicích, Starém Lískovci, nebo Holáskách to bude později – i kvůli nutné změně územního plánu, nebo kvůli výkupu pozemků. Radní/náměstek taky připouští, že úřad zájemce před stavbou vyzve k doložení potřebných náležitostí ještě jednou. Výjimku má mít jen podmínka věku, který se počítá ke dni podání žádosti v roce 2018.

„Teď jsme v situaci, že zvažujeme, že se začneme poohlížet po něčem jiném, jenže ty nemovitosti jsou pro nás daleko nedosažitelnější. Jsme na vážkách, prostě nevíme,“ krčí rameny Michal Koudela s tím, že neví, zda magistrátu věřit, anebo ještě několik let zůstávat v pořadníku a platit nájem místo hypotéky.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související