Kritéria pro přidělování obecních bytů v Brně-severu jsou údajně diskriminační, vedení radnice nesouhlasí

27. listopad 2019

Diskriminační kritéria pro přidělování obecních bytů ve čtvrti Brno-sever – to si myslí oslovené neziskové organizace, právníci a politici. Českému rozhlasu uvedli, že jsou znevýhodňováni například lidé s rodičovským příspěvkem nebo chudí senioři. Vedení tamní radnice s tím ale nesouhlasí. Podle nich mají v obecních bytech bydlet lidé, kteří jsou schopni bez problémů platit nájem.

„Bydlím u rodičů s jedním synem a potřebovala bych se osamostatnit. Je to pro nás malinké, nemůžu si vychovávat syna tak, jak chci. Je nás tam dohromady asi šest lidí. Pochybuju, že když si podám žádost, tak uspěju,“ říká žena, která z obav o nepřidělení bytu chtěla zůstat v anonymitě. Bydlení hledá čtvrtým rokem.

Součástí kritérií je bodové hodnocení. Zatímco v říjnu by dostala za rodičovský příspěvek pět bodů, nyní dostane nulu. Podnikatelé nebo lidé pracující na plný úvazek ale získají dvacet pět bodů. Což je většina všech možných, vysvětluje Štěpán Ripka z Platformy pro sociální bydlení. „Pokud je to matka samoživitelka, rozvedená, která se musela vystěhovat z nájmu, má trvalý pobyt na úřadu, tak má tři body. Já tomu úplně nerozumím, hrát si na to, že jsou nějaká pravidla, která mají sloužit občanům, ale vůbec neslouží.“

„Děti jim vydělávají peníze“

Místostarosta Brna-severu David Aleš z hnutí ANO přibližuje důvody zavedení nových kritérií. „My jsme chtěli rozlišit dvě situace. Jsou tady žadatelé nebo žadatelky, kteří žijí z toho, že jejich děti jim vydělávají peníze. Pak jsou tady lidé, kteří normálně fungují, mají děti a je jim potřeba pomoct. Máme za to, že jsme schopni tu potřebu některých žadatelů/žadatelek vyřešit tak, že jim pomůžeme bez nějakých bodů, než abychom museli automaticky přidělovat byty lidem, u kterých víme, že to nebude fungovat.

Čtěte také

Podle starosty městské části Brno-sever Martina Malečka z hnutí SOL kritéria diskriminační nejsou. „V těchto obecních bytech by měli bydlet především lidé, u kterých je maximální možná jistota, že budou schopni splácet nebo platit to standardní obecní bydlení. Pokud si otevřu a pročtu statut sociálního bytu, tak jak ho má definován statutární město Brno, které má síť sociálních bytů výlučně, tak tam se jednoznačně dočítám, že v pojmu sociálního bytu tam kromě seniorů, rodin s dětmi patří také a matky samoživitelky s nízkými příjmy.

Bez hypotéky

S tím ale nesouhlasí náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl z ODS. „V obecních bytech by primárně měli bydlet lidé, kteří nejsou schopni dosáhnout na možnosti hypotéky nebo jiné formy bydlení. Žena samoživitelka s rodičovským příspěvkem tak je sociální případ a priori? To tak přece není. Takovéto klasifikaci nerozumím a rozhodně se s ní neztotožňuji.“

Kritérii by se mělo vedení Brna zabývat v pondělí (2. prosince 2019). V pátek (29. listopadu) o jejich nové podobě chtějí jednat koaliční lidovci z Brna-severu. Ti totiž na listopadovém zastupitelstvu s novými kritérii nesouhlasili. „Chceme přijít s konkrétními návrhy, jak tato kritéria modifikovat, protože každé zastupitelstvo městské části může schválit jiná kritéria. A toho chceme dosáhnout,“ říká náměstek primátorky a radní Brna-severu Petr Hladík.

ANO říká ne

Postup čtvrti Brno-sever překvapil i bývalého primátora města Petra Vokřála z hnutí ANO. Po odvysílání reportáže napsal na svůj Facebook, že se od pravidel, které schválili i jeho straničtí kolegové, distancuje. „Nižší nájemné v městských bytech je právě proto, aby byly dostupné mladým rodinám, neúplný rodinám s dětmi, seniorům a potřebným,“ napsal Vokřál.

Podobně reagovala i krajská předsedkyně hnutí ANO Taťána Malá. „Naprosto se distancuji od vyjádření místostarosty Brna-sever Aleše. Pro přidělování bytů musí platit stejná pravidla pro všechny. Transparentní a nediskriminační. Jeho vyjádření a postupy navrhnu k projednání na jednání krajského předsednictva v pondělí,“ uvedla Malá.

Brno-sever má ve správě nejvíc obecních bytů ze všech městských částí, a to zhruba 5,5 tisíce.

Po jednání Rady města Brna

Vedení Brna nová kritéria na Brně-severu pro přidělování obecních bytů považuje za diskriminační. Problém vidí radní hned v úvodu – tedy kdo vůbec může o obecní byt žádat. Diskriminační je podle náměstka primátorky Petra Hladíka z KDU-ČSL také bodové hodnocení, podle kterého se byty udělují. Například samoživitelky s rodičovským příspěvkem získají nula bodů, zatímco lidé pracující na plný úvazek mají bodů 25. To je podstatná většina všech možných. Nelíbí se mu ani strhávání bodů za trvalé bydliště na úřední adrese.

Celou záležitostí se bude zabývat vedoucí bytového odboru města Brna. Ta začne s vedením městské části Brno-sever vyjednávat o změnách zmíněných kritérií. Zaměřit by se měli na problematické body. Zastupitelé a radní Brna s největší pravděpodobností už letos nestihnout kritéria znovu projednat.

autor: tip
Spustit audio

Související