Zastupitelé Brna-středu odmítli projekt zabydlování chudých lidí v projektu Housing first

Zastupitelé městské části Brno-střed se odmítli zapojit do projektu zabydlování jednotlivců Housing First ve výzvě Ministerstva práce a sociálních věcí. Rozhodli o tom na mimořádném zasedání 11. června.

Městská část tak do projektu nenabídne navrhovaných 30 bytů, jak chtěli někteří opoziční zastupitelé. Pro jednotlivá usnesení hlasovalo jen 15 zastupitelů z 45. Brno chtělo žádat ministerstvo práce a sociálních věcí o dotace do projektu Housing First už v květnu, tehdy ale zastupitelé plány vrátili k přepracování.

Čtěte takéInteraktivní mapa bytové nouze: Prahu trápí bezdomovectví, Ostravu byty v žalostném stavu

Radní chtěli původně pomocí tohoto dříve vyzkoušeného přístupu ubytovat chudé lidi z ulice do 20 městských bytů. Přístup politiků kritizovali bývalí zastupitelé z hnutí Žít Brno, kteří v minulém volebním období projekt spustili. Vadilo jim, že město žádalo o peníze jen na dvacet bytů, přestože by mohlo získat dotaci až na osmdesát bytů.

O část ze 150 milionů korun vyčleněných z evropských dotací mají zájem radní nebo neziskové organiazce třeba v Jihlavě, Plzni nebo v Trutnově, kteří zvažují zapojení do projektu. V Hodoníně bude o zapojení po přepracování projektu znovu hlasovat rada v červnu.

Spustit audio

Související