Navrhnout a postavit si ideální bytový dům. Brno spustilo pilotní projekt spolkového bydlení

Proluka na brněnské ulici Cejl u Zábrdovického mostu poslouží k pilotnímu projektu brněnského magistrátu. Radnice pozemek poskytne pro takzvané spolkové bydlení – tedy pro skupinu lidí, která si dům navrhne podle svých potřeb a za vlastní peníze taky postaví.

Brněnský magistrát začal sbírat přihlášky k takzvanému spolkovému bydlení. Hlásit se můžou skupiny obyvatel, které si chtějí dohromady navrhnout, vyprojektovat a postavit vlastní bytový dům na vlastní náklady. Brno jim k tomu na 99 let poskytne pozemek na pomezí Brna-severu a Židenic.

Na přihlašování mají lidé půl roku. Další půlrok na zpracování projektu. „Chceme si na tom pilotním modelu osahat, jestli o to v podmínkách České republiky bude zájem. Dali jsme do toho jednu lokalitu. V případě, že zájem bude větší, tak jsme připraveni do toho dát další lokality,“ říká náměstek primátorky Jiří Oliva z ČSSD.

Brno se tímto přístupem takzvané baugruppe inspirovalo v Německu, Dánsku a Švýcarsku. Podrobnosti jsou na městském webu bydleni.brno.cz.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související