Výpečky s řepou
Úterní recept nabídne jídlo, které by se mohlo stát pravidelnou dobrotou ve vašem jídelníčku. Na přípravu není náročné, splňuje požadavky zdravé výživy a výborně chutná.
Budete potřebovat:
- 300 g vepřové plece
- 1 větší cibuli
- 4 červené řepy (předvařené)
- 6 brambor
- 3 lžíce mouky nebo mletých ovesných vloček
- 2 lžíce medu
- 1 lžíci sušených brusinek
- 1 lžíci másla
- sůl, pepř, kmín
- čerstvou petrželku
Postup:
- Uvaříme brambory a mezitím si vepřové maso nakrájíme na menší kostky, stejně tak i cibulku.
- Rozehřejeme pánev, do které dáme rozpustit máslo a orestujeme to, co jsme nakrájeli.
- Až cibulka začne hnědnout, podlijeme směs horkou vodou, osolíme, přidáme kmín a dusíme pod pokličkou.
- Vody dáme tolik, aby kostky masa byly ponořené.
- Po 20 minutách přidáme do směsi mouku a brusinky.
- Dusíme ještě 10 minut.
- Poté vmícháme nahrubo nastrouhanou řepu, med a ještě několik minut povaříme.
- Na závěr dosolíme, opepříme a podáváme s vařenými brambory, které jsme ozdobily čerstvou petrželkou.
Tip: V receptu můžete použít i strouhanou čerstvou řepu. V tom případě ji dáme vařit hned na začátku i s masem, aby změkla. A pokud místo mouky zvolíte ovesné vločky, jídlo je bezlepkové, tedy vhodné i pro ty, kteří na lepek mají alergii.
Související
-
Tvarohová pomazánka s červenou řepou
V pravidelné rubrice Apetýtu přinášíme recept na tvarohovou pomazánku.
-
Sirup z červené řepy
V úterních apetýtových receptech se vracíme k červené řepě. Věděli o ní už lidé ve starověku. Tehdy ale nejedli její bulvy, nýbrž mladé listy.
-
Polévka z pečeného česneku a červené řepy
V dnešním Apetýtu přinášíme recept na polévku z pečeného česneku a červené řepy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.
moderátor Jan Pokorný


Tata a jeho syn
Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.