Výpečky s řepou

Úterní recept nabídne jídlo, které by se mohlo stát pravidelnou dobrotou ve vašem jídelníčku. Na přípravu není náročné, splňuje požadavky zdravé výživy a výborně chutná.

Budete potřebovat:

  • 300 g vepřové plece
  • 1 větší cibuli
  • 4 červené řepy (předvařené)
  • 6 brambor
  • 3 lžíce mouky nebo mletých ovesných vloček
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíci sušených brusinek
  • 1 lžíci másla
  • sůl, pepř, kmín 
  • čerstvou petrželku

Postup:

  1. Uvaříme brambory a mezitím si vepřové maso nakrájíme na menší kostky, stejně tak i cibulku.
  2. Rozehřejeme pánev, do které dáme rozpustit máslo a orestujeme to, co jsme nakrájeli.
  3. Až cibulka začne hnědnout, podlijeme směs horkou vodou, osolíme, přidáme kmín a dusíme pod pokličkou.
  4. Vody dáme tolik, aby kostky masa byly ponořené.
  5. Po 20 minutách přidáme do směsi mouku a brusinky.
  6. Dusíme ještě 10 minut.
  7. Poté vmícháme nahrubo nastrouhanou řepu, med a ještě několik minut povaříme.
  8. Na závěr dosolíme, opepříme a podáváme s vařenými brambory, které jsme ozdobily čerstvou petrželkou.

Tip: V receptu můžete použít i strouhanou čerstvou řepu. V tom případě ji dáme vařit hned na začátku i s masem, aby změkla. A pokud místo mouky zvolíte ovesné vločky, jídlo je bezlepkové, tedy vhodné i pro ty, kteří na lepek mají alergii.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.