Voňavý punč
Recept na voňavý a vitamíny nabitý punč si možná uvařte rovnou z dvojité dávky. Necháte stát hrnec s naběračkou na plotně a ve sváteční dny můžete popíjet. Obzvlášť po návratu z procházky je na zahřátí ideální.
Připravte si:
- 4 dl bílého vína
- 2 dl tmavého rumu
- 1,5 dl černého čaje
- 5 kostek cukru
- 3 lžíce medu
- 2 pomeranče
- 1 citron
Postup:
- Čaj zalijte horkou vodou a nechte asi 10 minut louhovat.
- Do hrnce o obsahu 1,5 l vlijte bílé víno a rum.
- Pomeranče a citrony důkladně omyjte a osušte.
- Všech pět kostek cukru poctivě třete o pomerančovou kůru, až budou ze všech stran pěkně oranžové a voňavé.
- Teprve pak je vhoďte do hrnce k rumu a vínu a přilijte vylouhovaný čaj a med.
- Pomeranč a citron rozpulte, vymačkejte šťávu a vlijte ji do hrnce.
- Nakonec pomocí lžíce vydlabejte i dužinu, pokrájejte ji na malé kousky a přidejte do punče.
- Prohřejte a servírujte.
Na zdraví!
Související
-
Domácí likér z ledových kaštanů
Mléko nebo smetana, vejce, cukr, koření a samozřejmě také trocha něčeho ostřejšího. Kombinace těchto ingrediencí je známá snad po celém světě.
-
Zahřívanice podle Petry Burianové
V Apetýtu vám nabídneme recept Petry Burianové z její knihy Cesta z těsta. Nebudeme ale nic péct, budeme připravovat lahodný nápoj na zahřátí.
-
Skořicové kuličky
Na adventním věnci už nám hoří všechny čtyři svíce. Znamená to jediné, do Štědrého večera už mnoho dní nezbývá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.