Voňavý punč

Recept na voňavý a vitamíny nabitý punč si možná uvařte rovnou z dvojité dávky. Necháte stát hrnec s naběračkou na plotně a ve sváteční dny můžete popíjet. Obzvlášť po návratu z procházky je na zahřátí ideální. 

Připravte si:

  • 4 dl bílého vína
  • 2 dl tmavého rumu
  • 1,5 dl černého čaje
  • 5 kostek cukru
  • 3 lžíce medu
  • 2 pomeranče
  • 1 citron

Postup:

  1. Čaj zalijte horkou vodou a nechte asi 10 minut louhovat.
  2. Do hrnce o obsahu 1,5 l vlijte bílé víno a rum.
  3. Pomeranče a citrony důkladně omyjte a osušte.
  4. Všech pět kostek cukru poctivě třete o pomerančovou kůru, až budou ze všech stran pěkně oranžové a voňavé.
  5. Teprve pak je vhoďte do hrnce k rumu a vínu a přilijte vylouhovaný čaj a med.
  6. Pomeranč a citron rozpulte, vymačkejte šťávu a vlijte ji do hrnce.
  7. Nakonec pomocí lžíce vydlabejte i dužinu, pokrájejte ji na malé kousky a přidejte do punče.
  8. Prohřejte a servírujte.

Na zdraví!

Související

  • Domácí likér z ledových kaštanů

    Mléko nebo smetana, vejce, cukr, koření a samozřejmě také trocha něčeho ostřejšího. Kombinace těchto ingrediencí je známá snad po celém světě.

  • Zahřívanice podle Petry Burianové

    V Apetýtu vám nabídneme recept Petry Burianové z její knihy Cesta z těsta. Nebudeme ale nic péct, budeme připravovat lahodný nápoj na zahřátí.

  • Skořicové kuličky

    Na adventním věnci už nám hoří všechny čtyři svíce. Znamená to jediné, do Štědrého večera už mnoho dní nezbývá.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.