Vánoční jablkové kuličky od Ivy Daněčkové

Recept po své prababičce Alžbětě, která byla panskou kuchařkou na zámku, nám předala naše posluchačka z Žádovic.

Suroviny:
250 g krystalového cukru, 100 ml vody, 2 lžíce oleje, 500 g oloupaných a najemno nastrouhaných jablek, 1/2 sáčku mandlí nakrájených na nudličky, hrst rozinek překrojených, kanadované ovoce podle chuti, kokos na obalení kuliček.

Postup:
Cukr svaříme s vodou na nit.

Přidáme olej, jablka a na mírném ohni dusíme. Po chvíli přidáme mandle, rozinky a kandované ovoce - mícháme až se odpaří voda.

Po vychladnutí dáme přes noc do ledničky a druhý den tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Prababička posluchačky je obalovala v krystalovém cukru.

autor: Marcela Vandrová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.