Trhanec s jablky a rozinkami
Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá císařský trhanec.
Přijde k vám vzácná návštěva, kterou chcete uctít a jste z toho tak nervózní, že pokazíte, co můžete. A přesně nějak takhle se prý kdysi (ne)dařilo jistému statkáři, u kterého se na cestě přes Alpy zastavil císař František Josef I. se svou manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou budete znát spíš pod jménem Sissi.
Legenda praví, že hospodář chtěl panovníka pohostit a rozhodl se, že připraví palačinky. Jenže když je vyráběl, byl tak nervózní, že to nějak popletl a palačinku na pánvi zamíchal. Aby zakryl ten trhanec, namazal ji švestkovým džemem a pořádně pocukroval. Dopadlo to tak, že císař byl z jídla doslova nadšený.
Budete potřebovat:
- 240 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce krupicového cukru
- 8 vajec
- 400 ml plnotučného mléka
- 2 jablka
- olej na smažení
- 50 g rozinek
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- V míse smíchejte mouku, sůl a oba cukry.
- Přidejte žloutky i mléko a propracujte dohladka.
- Z bílků ušlehejte sníh a zlehka ho vmíchejte k těstu.
- Nechte chvilku odležet a mezitím nakrájejte jablka zbavená jádřince na tenčí plátky.
- Na pánvi rozehřejte olej, vložte jablka a krátce je orestujte doměkka.
- Potom vlijte polovinu těsta, zasypte rozinkami a nechte zespodu zezlátnout.
- Obraťte, spodní část nechte opět opéct a pak omeletu natrhejte hranou obracečky.
- Trhanec přendejte na dva talíře a poprašte moučkovým cukrem. U druhé poloviny těsta proces zopakujte.
Související
-
Vláčná buchta s jablky
V Apetýtu potěšíme ty z vás, kteří máte rádi vláčné buchty. V létě můžete pro jejich pečení využít třeba cukety. V zimě nám zase poslouží jablka.
-
Lívance z kyselého mléka
V dnešním Apetýtu pro vás máme lívance! Tedy recept na ně. Jejich název je odvozen od slova lít, protože se připravují z litého těsta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...