Toulavý jazýček: Sezónní pochoutky evropských kuchyní. Zaostřeno na třešně, jahody, cukety a rebarboru.

FRANCIE

Třešně
K půvabům rafinované francouzské kuchyně patří i jednoduchý dezert "clafoutis" /čti: klafutis/. Tento francouzský tradiční koláč pochází z provincie Limousin /čti: Limuzen/, odkud se rozšířil po celé Francii během 19. století. Je vyroben z třeného těsta s ovocem, hlavně s černými třešněmi. Přirovnat jej můžeme k české bublanině. Jako obměnu v létě vyzkoušejte i hrozny.

Logo

Třešňový clafoutis
jak jej uvedl Edouard de Pomian ve své knize "Veselé umění kuchařské" - upravená verze

750 g třešní, 3 vejce, 60 g mouky, 125 g práškového cukru, 60 g smetany, 1 dl mléka, 2 špetky soli, 1 dl likéru Kirch (nebo libovolného jiného likéru) pozn. poměr mléka a likéru můžete měnit, pro decentnější verzi zkuste 1,5 dl mléka a 0,5 dl likéru.

Troubu předehřejte na 190 stupňů Celsia.
Třešně zbavte stopek a omyjte, ale pecky nechejte. Vsypte do máslem vymazané zapékací mísy (nejlépe kameninové).
V misce rozšlehejte metličkou vejce s práškovým cukrem, přidejte mouku a sůl a opět metličkou prošlehejte. Pak přilijte smetanu a likér a řádně promíchejte. Přilijte mléko a míchejte. Vytvoří se řídký krém, který nalijete na třešně.
Vložte do předehřáté trouby a pečte půl hodiny. Potom zvyšte teplotu na 200 stupňů Celsia a pečte dalších asi 15 minut, povrch se zbarví do světlehněda. Do těsta píchněte špičkou nože, pokud se na ni těsto nepřichytí, je clafoutis hotový. Hotové vyjměte z trouby a nechte vychládnout. Podávejte jako moučník.

Třešňový clafoutis

ŠPANĚLSKO

Cuketa
Sluncem prohřátou a barevnou španělskou kuchyni perfektně reprezentuje jarně-letní zeleninová směs, kterou můžete podávat jako přílohu k masitému pokrmu a nebo jen tak, jako skvělou lehkou večeři s bagetou.

Logo

Zelenina z La Mancha /4 porce/

1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 4 česneky, 2 zelené papriky, 6 malých cuket, 700 g zralých rajčat, sůl a pepř, 2 lžíce nasekané petrželky

Nakrájet oloupanou cibuli a osmažit ji na oleji, až zesklovatí.
Utřít česnek, očistit papriky a cukety a nakrájet je na proužky. Přidat vše k cibuli a přikryté dusit po 5 minut.
Oloupat, zbavit se semínek z rajčat a přidat je k ostatní zelenině. Osolit, opepřit a dusit nepřikryté na pomalém ohni po asi 25min., až se všechna tekutina vypaří. Sem tam zamíchat.
Podávat horké, nebo studené, posypané petrželkou.

ITÁLIE

Jahody
Vyhlášená jednoduchost italské kuchyně se v následujícím receptu snoubí s rafinovaností, která vás v konečném důsledku chuťově skutečně omráčí. Italové disponují řadou typických surovin a zvláště v kombinaci s jarně-letními dary Matky přírody mají co nabídnout.

Logo

Opečené toasty z ricotty, jahod a balsamikového octa /4 porce/

450ml čerstvých očištěných jahod, 3 lžíce jemného krystalového cukru, 1 lžíce uleželého balsamikového octa + víc na pokapáním, 3 čerstvé lístky bazalky - natrhané, 6 ks tenkých plátků opečeného toastového chleba neutrální chuti potřeného máslem, 120ml čerstvého sýra ricotta, čerstvě nahrubo pomletý černý pepř

Posekat jahody na větší kousky a vložit je do skleněné, nebo keramické mísy. Přidat cukr, balsamikový ocet a bazalku. Jemně promíchat a nechat chutě prolnout asi 15-20min.
Jemně potřít opečené toasty šťávou z jahod a potom 1 lžící ricotta a jednou lžící naložených jahod. Pokapat každý toast zbytkem šťávy z jahod a posypat pepřem. Ihned podávat.

ANGLIE

Rebarbora
Crumble /čti: krambl/ - za jeho vznikem stojí 2. světová válka, kdy potravinová nouze nutila hospodyňky vymýšlet nové, levné a přitom chutné variace. Jednoduché smíchání mouky, cukru a margarínu v doprovodu s ovocem dalo základ posléze tolik oblíbenému crumble. Moučník se stal populárním také díky své jednoduchosti. Podáván samotný, se zmrzlinou či lahodným krémem vytvoří výborný dezert.

Rebarborový crumble /4 porce/

450 g rebarbory, 4 lžíce vody, 8 lžic krystalového cukru nebo třtinového cukru, 1 lžička práškového zázvoru, 100 g másla pokojové teploty, 100 g krystalového cukru nebo třtinového cukru, 170 g hladké mouky
Při podávání oblíbená zmrzlina nebo šlehačka


Uvedené množství se vejde do oválné formy 23x16 cm o hloubce 5 cm. Použít však můžete i menší plech.

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
Rebarboru důkladně omyjte a pokrájejte na 7,5 cm dlouhé špalíky. Ty dejte na pekáč, posypte 8 lžícemi cukru krystal nebo raději třtinového cukru, zalijte 4 lžícemi vody a dejte do trouby péct na 10 minut. Takto upravenou rebarboru promíchejte se zázvorem.
Pečící misku naplňte rebarborou. Změklé máslo rukou promíchejte s moukou a cukrem a vytvořte drobenku. Tou zasypte rebarboru a dejte do trouby zapéct na 25 až 30 minut.

Rebarborový crumble

Zdroj: Dadalova kuchařka - dadala.hyperlinx.cz, FoodLife.cz - foodlife.cz, a Labužník.com


SERIÁL "TOULAVÝ JAZÝČEK"

4. června jsme se inspirovali sezónními pochoutkami evropských kuchyní...
Toulavý jazýček 7. května 2007 nabídl jarní recepty pro odlehčení...
Povídání 2. dubna 2007 jsme věnovali evropským velikonočním receptům...
5. března 2007 jsme zavítali do Maroka a uvedli recept na Marocké dušené maso...
5. února 2007 byl cílem gastronomického putování Egypt a recept na Pistáciový kuskus...
8. ledna 2007 jsme nakoukli do kuchyně turecké a uvedli recept na Jablka s mandlemi a jogurtem...
Povídání 18. prosince 2006 jsme věnovali netradičním vánočním receptům Vánoční recepty v netradičním provedení...
4. prosince 2006 jsme se ve zkratce podívali na španělskou kuchyni a upekli Mandlové koláčky...
6. listopadu 2006 jste zavítali do Portugalska a na Madeiru, odkud jsme přivezli recept na polévku Caldo Verde...
2. října 2006 směřovalo putování do Francie, z francouzské kuchyně jsme si vypůjčili recept na sladký Hroznový clafoutis...
4. září 2006 jsme se v seriálu Toulavý jazýček vydali do Řecka a upekli Řecký dýňový slaný koláč...
První setkání posluchače zavedlo do Itálie a poradilo recept na lehký dezert Coppa al mascarpone...

autor: Věra Strnadová