Suky s pivem (Boží milosti)

Křehotky, křehotinky nebo také suky - to jsou různé názvy pro jednu jedinou dobrotu. Říká se jí jinak také boží milosti. Do těsta podle receptu paní Milady z Uherského Hradiště se přidává pivo, díky němuž je pečivo krásně nadýchané a křehké.

Budete potřebovat:

1.těsto:
100 g másla
100 g hladké mouky

2. těsto
250 g hladké mouky
2 žloutky
6 malých štamprlí 12° piva

Postup:

1. Každé těsto zpracujeme zvlášť.

2. Do druhého těsta zabalíme první a natřikrát popřekládáme a rozválíme (jako při přípravě těsta na trubičky).

3. Nakonec těsto rozválíme na tenký plát a nakrájíme na čtverečky o velikosti 10 x10 cm.

4. Uprostřed je rádýlkem asi čtyřikrát svisle nařízneme.

5. Naříznuté části otvory provlečeme, abychom docílili zasukování.

6. Poté smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.

7. Necháme na ubrousku okapat a pak ještě teplé obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

autor: Zuzana Plíšková