Strapačky se zelím
Vyzkoušejte recept od našeho posluchače Zbyňka Kadlece. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
1 kg brambor uvařených ve slupce
300 g hrubé mouky
100 g krupice
1 až 2 vejce
sůl
500 g kysaného zelí
2 cibule
300 g uzeného bůčku
sádlo
Postup:
1. Vařené brambory propasírujeme a společně s moukou, krupicí, vejci a solí vše zpracujeme v těsto.

2. Dáme si vařit osolenou vodu a těsto strouháme na hrubém struhadle přímo do vařící vody, nebo vyválíme šulánky a krájíme malé kostičky, které dáme vařit.
3. Vaříme 7 až 8 minut, dokud nevyplavou na povrch. Uvařené kousky vybíráme sítkem a házíme do mísy se studenou vodou.
4. Zelí ochutnáme, pokud je příliš kyselé, propláchneme ho. Pokrájíme na menší kousky a cibuli nakrájíme nadrobno.
5. Cibuli necháme zpěnit na sádle a přidáme nakrájený bůček. Nakonec přidáme zelí a povaříme asi 10-15 minut.
6. Pekáček vymastíme sádlem a vysypeme strouhankou. Naplníme ho strapačky smíchanými se zelím a masem.
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 až 30 minut, dokud se nám na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.