Štědrovečerní kyselica

Zkuste si připravit dopředu kyselicu podle receptu od etnografky Blanky Petrákové z Muzea luhačovického Zálesí. Pokud vám bude chutnat, můžete s ní pak ozvláštnit i štědrovečerní tabuli!

Suroviny:
200 g oloupaných brambor
kysané zelí
hrst sušených hub
špetka kmínu
nové koření
bobkový list
nakrájená cibule
10 až 15 sušených švestek
1 až 1,5 litru vody
sůl, pepř

Postup:
1. Nakrájené brambory vaříme v osolené vodě s kořením doměkka.

2. Přidáme hrst scezeného kysaného zelí, švestky, houby, povaříme a nakonec zahustíme smetanou.

3. Dochutíme a přidáme na másle osmaženou cibulku.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.