Štědrovečerní kyselica
Zkuste si připravit dopředu kyselicu podle receptu od etnografky Blanky Petrákové z Muzea luhačovického Zálesí. Pokud vám bude chutnat, můžete s ní pak ozvláštnit i štědrovečerní tabuli!
Suroviny:
200 g oloupaných brambor
kysané zelí
hrst sušených hub
špetka kmínu
nové koření
bobkový list
nakrájená cibule
10 až 15 sušených švestek
1 až 1,5 litru vody
sůl, pepř
Postup:
1. Nakrájené brambory vaříme v osolené vodě s kořením doměkka.
2. Přidáme hrst scezeného kysaného zelí, švestky, houby, povaříme a nakonec zahustíme smetanou.
3. Dochutíme a přidáme na másle osmaženou cibulku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.