Štědrovečerní kyselica

Zkuste si připravit dopředu kyselicu podle receptu od etnografky Blanky Petrákové z Muzea luhačovického Zálesí. Pokud vám bude chutnat, můžete s ní pak ozvláštnit i štědrovečerní tabuli!

Suroviny:
200 g oloupaných brambor
kysané zelí
hrst sušených hub
špetka kmínu
nové koření
bobkový list
nakrájená cibule
10 až 15 sušených švestek
1 až 1,5 litru vody
sůl, pepř

Postup:
1. Nakrájené brambory vaříme v osolené vodě s kořením doměkka.

2. Přidáme hrst scezeného kysaného zelí, švestky, houby, povaříme a nakonec zahustíme smetanou.

3. Dochutíme a přidáme na másle osmaženou cibulku.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.