Smetanová česnečka
Česnečka může být dobrou prevencí před virózami, vždyť o česneku se traduje, že je přírodním antibiotikem.
Pokud máte citlivější žaludek a jeho konzumace vás zatěžuje, zkuste tento tip: před konzumací česnek osmahněte na másle, ztratí tak ostrou chuť, nezatíží trávení a přesto bude v jídle poznat. Dodá mu ten správný říz i vůni.
Budete potřebovat:
- 6 stroužků česneku
- 250 ml smetany na vaření
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 kostku masového vývaru
- sůl
- hrst čersvé natě majoránky nebo petrželky na ozdobu
Postup:
- Rozpustíme dvě lžíce másla na na nich zpěníme prolisované stroužky česneku, potom je zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme jíšku.
- Hotovou jíšku zalijeme vývarem, který jsme si připravili z kostky.
- Do česnečky ještě přilijeme smetanu a vše povaříme zhruba 15 minut.
- Polévku dochutíme solí, případně jiným odchucovacím kořením, ozdobíme je čerstvou majoránkou nebo petrželkou.
- Podáváme i s opraženými kostičkami pečiva.
Jestli máte rádi výraznou česnekovou chuť, tak si na závěr do hotové česnečky přidejte dva čerstvě prolisované stroužky česneku.
Související
-
Polévka ze zeleného hrachu
V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se dochovala kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně.
-
Polévka z pečené mrkve
Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.