Smetanová česnečka

Česnečka může být dobrou prevencí před virózami, vždyť o česneku se traduje, že je přírodním antibiotikem.

Pokud máte citlivější žaludek a jeho konzumace vás zatěžuje, zkuste tento tip: před konzumací česnek osmahněte na másle, ztratí tak ostrou chuť, nezatíží trávení a přesto bude v jídle poznat. Dodá mu ten správný říz i vůni.

Budete potřebovat:

  • 6 stroužků česneku
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 kostku masového vývaru
  • sůl
  • hrst čersvé natě majoránky nebo petrželky na ozdobu

Postup:

  1. Rozpustíme dvě lžíce másla na na nich zpěníme prolisované stroužky česneku, potom je zaprášíme hladkou moukou a vytvoříme jíšku.
  2. Hotovou jíšku zalijeme vývarem, který jsme si připravili z kostky.
  3. Do česnečky ještě přilijeme smetanu a vše povaříme zhruba 15 minut.
  4. Polévku dochutíme solí, případně jiným odchucovacím kořením, ozdobíme je čerstvou majoránkou nebo petrželkou.
  5. Podáváme i s opraženými kostičkami pečiva.

Jestli máte rádi výraznou česnekovou chuť, tak si na závěr do hotové česnečky přidejte dva čerstvě prolisované stroužky česneku.

Související

  • Polévka ze zeleného hrachu

    V Apetýtu vybíráme recept z Kuchařky pro Mendela. V archivech Moravského zemského muzea se dochovala kniha Luisy Ondráčkové, která vařila v klášteře na Starém Brně.

  • Ovesná polévka s cizrnou

    V pátečním Apetýtu vám nabídneme recept na ovesnou polévku s cizrnou.

  • Polévka z pečené mrkve

    Dnešní vydání Apetýtu nabídne polévku z pečené mrkve. V teplém letním počasí příjdou vhod jednoduché recepty, na které nepotřebujete dělat velký nákup.