Slaná kaše po staročesku

Apetýt vám nabízí recept z kategorie „levně a chutně“. Dnes budeme vařit slanou kaši po staročesku, někdy se jí také říká nastavovaná kaše.

Tady je seznam surovin, které budete potřebovat:

  • 150 g pohanky
  • 4 brambory
  • 1 velkou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, olej, majoránku, libeček

Postup:

  1. Pohanku propláchneme a nasypeme do horké osolené vody, které musí být 1,5x více jak pohanky.
  2. Přivedeme k varu, ihned stáhneme z ohně a necháme 20 minut pod pokličkou dojít.
  3. Brambory v osolené vodě uvaříme doměkka.
  4. Mezitím si dozlatova orestujeme na oleji nadrobno pokrájenou cibulku.
  5. Z uvařených brambor slijeme část vody, v hrnci jí ponecháme asi 2 cm.
  6. V té brambory rozmačkáme na kaši, vmícháme pohanku, dochutíme solí, česnekem, majoránkou, libečkem a při servírování porci posypeme cibulkou.

Související

  • Kopřivová polévka

    Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!

  • Tradiční lokše

    Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.

  • Škvarková bábovka

    Apetýt prozradí recept na škvarkovou bábovku, který zazněl v Babských radách a vzbudil posluchačský zájem.