Slaná kaše po staročesku
Apetýt vám nabízí recept z kategorie „levně a chutně“. Dnes budeme vařit slanou kaši po staročesku, někdy se jí také říká nastavovaná kaše.
Tady je seznam surovin, které budete potřebovat:
- 150 g pohanky
- 4 brambory
- 1 velkou cibuli
- 2 stroužky česneku
- sůl, olej, majoránku, libeček
Postup:
- Pohanku propláchneme a nasypeme do horké osolené vody, které musí být 1,5x více jak pohanky.
- Přivedeme k varu, ihned stáhneme z ohně a necháme 20 minut pod pokličkou dojít.
- Brambory v osolené vodě uvaříme doměkka.
- Mezitím si dozlatova orestujeme na oleji nadrobno pokrájenou cibulku.
- Z uvařených brambor slijeme část vody, v hrnci jí ponecháme asi 2 cm.
- V té brambory rozmačkáme na kaši, vmícháme pohanku, dochutíme solí, česnekem, majoránkou, libečkem a při servírování porci posypeme cibulkou.
Související
-
Kopřivová polévka
Kopřivová polévka stojí pár korun, je zdravá a ještě k tomu vám bude chutnat. Inspirujte se pátečním Apetýtem!
-
Tradiční lokše
Dnes si připravíme tradiční lokše – placky z brambor, které lze považovat za postní jídlo. Tedy to, co naši předci jedli v období před Velikonocemi.
-
Škvarková bábovka
Apetýt prozradí recept na škvarkovou bábovku, který zazněl v Babských radách a vzbudil posluchačský zájem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.