Krkonošská polévka
Apetýt nabízí recept na krkonošskou polévku. Tato hustá a poctivá polévka zasytí i zahřeje, může se stát hlavním chodem, když ji doplníte krajícem čerstvého pečiva.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek sušených hub
- 5 brambor
- 1 cibuli
- 3 vejce
- 250 ml zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 l vody
- 2 kostky houbového bujónu
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček pepře
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- půl lžičky soli
- ocet dle chuti
Postup:
- Nejprve do vroucí vody naložníme sušené houby a necháme je 15 minut pod pokličkou nasát tekutinu.
- Do hrnce dáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, bobkové listy, koření, scezené houby a vše zalijeme vodou.
- Přivedeme k varu, přidáme houbový bujón a osolíme. Vaříme přibližně 15 minut.
- Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na másle a potom na ní rozmícháme vejce.
- Zakysanou smetanu rozmícháme s hladkou moukou a vmícháme do polévky.
- Společně povaříme ještě 5 minut a vložíme umíchaná vajíčka, na závěr dochutíme octem.
Pokud nemáte po ruce nasušené houby, nahraďte je žampiony, které jsou dostupné celý rok. A ještě jedno doporučení: při servírovaní polévky ji ozdobte nasekanými lístky čerstvého libečku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.