Krkonošská polévka

Apetýt nabízí recept na krkonošskou polévku. Tato hustá a poctivá polévka zasytí i zahřeje, může se stát hlavním chodem, když ji doplníte krajícem čerstvého pečiva.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek sušených hub
  • 5 brambor
  • 1 cibuli
  • 3 vejce
  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 1 l vody
  • 2 kostky houbového bujónu
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky soli
  • ocet dle chuti

Postup:

  1. Nejprve do vroucí vody naložníme sušené houby a necháme je 15 minut pod pokličkou nasát tekutinu.
  2. Do hrnce dáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, bobkové listy, koření, scezené houby a vše zalijeme vodou.
  3. Přivedeme k varu, přidáme houbový bujón a osolíme. Vaříme přibližně 15 minut.
  4. Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme na másle a potom na ní rozmícháme vejce.
  5. Zakysanou smetanu rozmícháme s hladkou moukou a vmícháme do polévky.
  6. Společně povaříme ještě 5 minut a vložíme umíchaná vajíčka, na závěr dochutíme octem.

Pokud nemáte po ruce nasušené houby, nahraďte je žampiony, které jsou dostupné celý rok. A ještě jedno doporučení: při servírovaní polévky ji ozdobte nasekanými lístky čerstvého libečku.