Sladké pegáčky z Hrušek u Vyškova
Recept na sladké pegáčky od Jany Štefanové z Hrušek u Vyškova, zazněl v pátek 21. března.
Suroviny:
250 ml mléka, 1 droždí, 2 žloutky, špetka soli, 100 g cukru, 100 mll oleje, polohrubá mouka (množství takové, aby bylo těsto řídké), uvařená střední brambora z předchozího dne, sádlo na potření, cukr moučka a mák na posypání
Postup:
Bramboru nastrouháme na jemno a vytvoříme se všemi ingrediencemi těsto, které necháme vykynout.
Poté dáme na sádlem vymazaný plech a pečeme do růžova. Upečené a ještě vlažné krájíme na čtverečky.
Každý čtvereček rozkrojíme podélně a dílky otočíme rozkrojeným vzhůru. Klademe je těsně vede sebe, potíráme rozpuštěným sádlem a bohatě sypeme mletým mákem a cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?