Rozpíčky
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
250 g polohrubé mouky
350 g cukru
50 g změklého másla
1 žloutek
půl kostky droždí
půl hrníčku mléka
sůl
mák
švestky
Postup:
1. Do mísy dáme mouku s cukrem, uprostřed uděláme důlek, nalijeme do něj vlažné mléko a rozdrobíme droždí.
2. Necháme chvíli odpočívat, přidáme žloutek a na kostičky nakrájené máslo a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.
3. Z těsta vyválíme plát a rádýlkem rozdělíme na čtverce. Na každý z nich dáme švestku nebo její kousek, zasypeme mákem a cukrem a zabalíme.
4. Klademe na vymazaný plech, nebo pečicí papír, pomažeme rozpuštěným máslem a ještě chvíli necháme vykynout.
5. Pečeme asi dvacet minut při 175 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.