Rozpíčky

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budeme potřebovat:
250 g polohrubé mouky
350 g cukru
50 g změklého másla
1 žloutek
půl kostky droždí
půl hrníčku mléka
sůl
mák
švestky

Postup:
1. Do mísy dáme mouku s cukrem, uprostřed uděláme důlek, nalijeme do něj vlažné mléko a rozdrobíme droždí.

2. Necháme chvíli odpočívat, přidáme žloutek a na kostičky nakrájené máslo a vypracujeme těsto, které necháme vykynout.

3. Z těsta vyválíme plát a rádýlkem rozdělíme na čtverce. Na každý z nich dáme švestku nebo její kousek, zasypeme mákem a cukrem a zabalíme.

4. Klademe na vymazaný plech, nebo pečicí papír, pomažeme rozpuštěným máslem a ještě chvíli necháme vykynout.

5. Pečeme asi dvacet minut při 175 stupních.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.