Rozhlasové vlny k výročí symbolicky spojily Moravu a Slovensko. Poslechněte si česko-slovenské vysílání!

27. říjen 2023

Třicet let rozděleni – a přece spolu. Pod tímto heslem se k unikátnímu živému vysílání spojily rozhlasové stanice z obou stran hranice mezi Českou a Slovenskou republikou.

Čtěte také

V Brně se v roce 1992 rozhodovalo o rozdělení Československa. Mimořádné vysílání právě z Brna 27. října od 9 do 12 hodin dokázalo, že si lidé z obou stran hranic stále mají co říci. Ke společnému tříhodinovému vysílání se den před půlkulatým výročím vzniku Československa spojil Český rozhlas Brno, Český rozhlas Zlín a bratislavská veřejnoprávní stanice Rádio Regina Západ.

Ve vysílání tak vedle sebe zazněla čeština i slovenština a s ní mimořádní hosté. O moderování tříhodinového speciálu se postarala Jarka Vykoupilová a Martin Jurčo.

Junák jako Othello i tajemství Slovácko sa nesúdí

Například herec Zdeněk Junák vylíčil, jak hrál na jevišti Slovenského národního divadla Othella a proč přitom vzdor Shakespearově předloze na závěr žádný herec nedokázal zahrát mrtvého ležícího na jevišti. K mikrofonu usedla i jeho kolegyně Ivana Vaňková, původem ze Svidníka.

Čtěte také

S jazyky obou národů byli spojení i další hosté. Dramaturg první části slavného seriálu Slovácko sa nesúdí Jan Mervart přinesl svou novou knihu a vzpomínky na nezapomenutelného Jozefa Kronera.

Dabing, a to i česko-slovenský, byl tématem pro odbornici Sylvu Talpovou, která získala docenturu v oboru umělecký dabing. A nezapomeneme ani na počasí, i když trošku jinak. Zážitky s ním spojené přinese v češtině i ve slovenštině meteorolog Peter Hruška. A folklorní dění přiblížil rozhlasovým mostem z Velehradu Anton Gajdoš.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.