KVÍZ: Výročí republiky, které je i výročím zániku federace. Rozumíte stále slovenštině?

30. prosinec 2022

Je to už třicet let, co federace Čechů a Slováků zanikla. Rozumíte stále jazyku našich východních sousedů?

Na Moravě je šance slovenštině porozumět větší než v Čechách. Geografická blízkost a příbuzenská provázanost hraje svou roli.

Kdysi to bylo snadnější. Na Slovensko lidé mířili na dovolenou, mužští obyvatelé západní části federace tam rukovali na vojnu. V televizi se tradicí staly slovenské pondělky, zprávy v ní se střídaly v obou jazycích a stejně tak střídavě mluvili i někteří politici (i když třeba prezident Gustáv Husák, narozený na Slovensku, přecházel v jakousi českoslovenštinu).

Jazyková blízkost se dokonce stala i předmětem hrátek, když třeba Vladimír Menšík chválil Slováky za to, že nemají záchytku, ale „izbičku pre opilcov“.

Proč se vyznat ve slovenštině

Přestože už jsme samostatné státy, náš právní systém umožňuje používat slovenštinu v kontaktu s veřejnými institucemi bez nutnosti použít tlumočníka. Také slovenské dokumenty jde využít v originále.

Ale zpět k vážnému pojetí. Některé zahraniční knihy vycházely jako první ve slovenštině, takže lidé četli i ty, byla to jediná šance, jak se k některým autorům dostat.

Legendární seriál Dempsey a Makepeaceová měl také československou premiéru v dabingu Kamily Magálové a Borise Farkaše. Dnes se dokonce i slovenské filmy do češtiny dabují. A někdy i zpětně, takže český dabing získal slavný koprodukční seriál Teta.

A když navazují spolupráci školy z obou částí bývalé federace, často si raději zvolí jako komunikační jazyk angličtinu – a to nejen proto, že se v ní chtějí zdokonalit.

Co je vyprážaný bravčový rezeň so zemiakmi?

Pro naše děti je pak jazykolam spojený s prací se slovníkem, když se musejí přesvědčit, co v restauraci znamená „vyprážaný bravčový rezeň so zemiakmi“, připadne kapustnica nebo šošovica.

I když jsou si čeština a slovenština velice blízké, mnoho slovíček nám udělá vrásky na čele. A to i těm starším, kteří si slovenštinu pamatují. Co znamenal název Jakubiskova filmu Sedím na konári a je mi dobře? Seděl ten člověk na větvi či na pařezu?

Pojďte si s námi v malém testu slovenštinu připomenout. Za správnou odpověď je bonusová informace navíc, takže se vyplatí si kvíz třeba i zopakovat.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.