Na pěknú notečku z obýváku Antonína Gajdoše

23. květen 2023

Antonín Gajdoš se narodil v Olomouci, ale jeho domovem a působištěm se stalo především Slovácko a také západní Slovensko – respektive Bratislava.

Díky studiu na olomoucké univerzitě je aprobovaným učitelem oboru hudební výchova a český jazyk. Přehlídka hudebních nosičů je dokladem toho, že je také výrazným zpěvákem – populární i lidové muziky.

Pracoval řadu let jako redaktor Slovenského rozhlasu, kde se uplatnil postupně jako člen redakce populární hudby a později jako vedoucí redakce hudby lidové. Po rozdělení Československa se s rodinou vrátil na Slovácko, kde vyučoval na Základní škole Velehrad.

Poté následovala patnáctiletá éra ředitelování domu pro seniory v Buchlovicích. Ani zde nechyběla hudba – vedl zde pěvecký sbor složený z klientů domu pro seniory. S tímto uskupením natočil celkem 16 hudebně pestrých nosičů. Gajdoš zpíval s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů, Orchestrem ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu (OĽUN) a také cimbálovými muzikami.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.