Svůj život zasvětil lidové kultuře, souboru Jánošík a VUS Ondráš. Na pěknú notečku z obýváku Čestmíra Komárka

26. duben 2023

V dalším obývákovém speciálu pořadu Na pěknú notečku vás vezmeme do brněnského bytu Čestmíra Komárka.

Tanečník, organizátor a folklorní hybatel Čestmír Komárek se narodil v roce 1953 v Brně. Od dětství byl ovlivňován divadelním světem – jeho rodiče působili v Redutě. Od 10 let působil ve folklorních souborech Javorníček a Javorník Brno. V průběhu povinné vojenské služby založil v Olomouci amatérský národopisný soubor Vonička, který byl složen z vojáků základní služby a dívek z olomouckých škol.

Rokem 1976 začíná jeho 43 let trvající kormidelnictví vojenského souboru Jánošík Brno, od roku 1992 přejmenovaného na VUS Ondráš. V roce 1993 založil společně se svými přáteli nadaci Folklorní sdružení Jánošík Brno.

Na pěknú notečku z obýváku Čestmíra Komárka

Komárek obdržel za svoji uměleckou činnost ocenění, například Pamětní zlatou plaketu náčelníka generálního štábu AČR, Záslužný kříž III. stupně ministra obrany ČR nebo Pamětní medaili Československé obce legionářské. Za zmínku stojí i příprava mnoha ročníků letních folklorních večerů s názvem F scéna Brno a také spolupráce při organizaci řady dalších, především folklorních festivalů.

Do pořadu vybral Čestmír Komárek nahrávky několika generací členů orchestru lidových nástrojů Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Poslechněte si audiozáznam!

Spustit audio

Související