Řízky marinované v jogurtu

Křupavý smažený řízek je klasika, kterou si dáme všichni rádi. Apetýt vás bude inspirovat k tomu, jak dát tradičnímu jídlu nový švih.

Řízky budeme marinovat v bílém jogurtu, to zajistí jejich křehkost a šťavnatost. Poté už jen stačí obalit je ve strouhance nebo v kukuřičných lupíncích a upéct v troubě.

Připravte si:

  • celé kuře rozdělené na čtvrtky
  • 500 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • chilli koření
  • česnek
  • strouhanku
  • kukuřičné lupínky (mírně podrcené)
  • olej

Postup:

  1. Kuře naložíme do jogurtu promíchaného s kořením, vejci a solí na 12 hodin, tedy přes noc. (Můžeme použít i kuřecí prsní řízky.)
  2. Kuřecí díly s kostí nebo plátky masa bez kosti po uležení obalujeme ve strouhance nebo v mírně podrcených lupíncích.
  3. Rovnáme na mírně vymazaný pečicí papír, každou porci ještě pokapeme olejem.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 50 minut, při pečení řízky otáčíme přibližně po 10 minutách.
  5. Jako přílohu můžete zároveň s řízky upéct v troubě plátky brambor, které osolíte a podlijete šlehačkou.

Související

  • Škvarkoví šneci

    Upečte si masopustní škvarkové šneky. Chutnají skvěle! Páteční Apetýt vám nabízí recept.

  • Tukožroutská polévka

    Páteční Apetýt pro vás má recept na polévku, která může pomoci s kilogramy po Vánocích.

  • Pečená zelenina s klobáskou

    Tento recept Apetýtu vás překvapí výtečnou chutí. Pečená zelenina s klobáskou by mohla být ideální večeří, kterou zvládnete levou zadní – stačí dát vše na jeden plech.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.