Recepty z babských rad: mrkvové koláčky a rychlý závin

Honí vás mlsná nebo jen chcete potěšit své blízké sladkou dobrotou? Vyzkoušejte tyhle recepty, které nám do pondělích Babských rad zatelefonovaly posluchačky.

MRKVOVÉ KOLÁČKY (bez vajec a cukru)

Budete potřebovat:

250 g tuku
400 g polohrubé mouky
140 g najemno nastrouhané mrkve
1 prášek do pečiva

tvaroh
cukr
citrónová kůra

mletý cukr s vanilkou na obalení

Postup:

1. Z tuku, mouky, mrkve a prášku do pečiva vypracujeme těsto.

2. Rozválíme a rádýlkem vykrajujeme čtverečky, nebo vykrajovátkem kolečka.

3. Doprostřed klademe lžičku ochuceného tvaroh, přehneme a přitlačíme okraje.

4. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.

5. Po upečení obalujeme ještě horké v mletém cukru s vanilkou.

RYCHLÝ ZÁVIN

Budete potřebovat:

těsto:
250 g másla
250 g hladké mouky
250 g tvarohu (ve staniolu)
špetka soli

náplň:
jablka
cukr
skořice
rozinky
strouhanka

Postup:

1. Z másla, mouky, soli a tvarohu vypracujeme těsto, které necháme zhruba půl hodiny odpočívat v lednici.

2. Rozdělíme na 2-3 části a rozválíme do obdélníků.

3. Posypeme uprostřed strouhankou, poklademe na tenké plátky pokrájenými jablky, přidáme dle chuti cukr, skořici a ořechy či rozinky.

4. Zabalíme a potřeme vejcem.

5. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.