Recepty z babských rad: mrkvové koláčky a rychlý závin
Honí vás mlsná nebo jen chcete potěšit své blízké sladkou dobrotou? Vyzkoušejte tyhle recepty, které nám do pondělích Babských rad zatelefonovaly posluchačky.
MRKVOVÉ KOLÁČKY (bez vajec a cukru)
Budete potřebovat:
250 g tuku
400 g polohrubé mouky
140 g najemno nastrouhané mrkve
1 prášek do pečiva
tvaroh
cukr
citrónová kůra
mletý cukr s vanilkou na obalení
Postup:
1. Z tuku, mouky, mrkve a prášku do pečiva vypracujeme těsto.
2. Rozválíme a rádýlkem vykrajujeme čtverečky, nebo vykrajovátkem kolečka.
3. Doprostřed klademe lžičku ochuceného tvaroh, přehneme a přitlačíme okraje.
4. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.
5. Po upečení obalujeme ještě horké v mletém cukru s vanilkou.
RYCHLÝ ZÁVIN
Budete potřebovat:
těsto:
250 g másla
250 g hladké mouky
250 g tvarohu (ve staniolu)
špetka soli
náplň:
jablka
cukr
skořice
rozinky
strouhanka
Postup:
1. Z másla, mouky, soli a tvarohu vypracujeme těsto, které necháme zhruba půl hodiny odpočívat v lednici.
2. Rozdělíme na 2-3 části a rozválíme do obdélníků.
3. Posypeme uprostřed strouhankou, poklademe na tenké plátky pokrájenými jablky, přidáme dle chuti cukr, skořici a ořechy či rozinky.
4. Zabalíme a potřeme vejcem.
5. Pečeme v dobře vyhřáté troubě dozlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.