Recept na jablečný ocet a šípkový likér

Další recepty podle bylinářky Jarky Divílkové nabídla v Apetýtu ve čtvrtek 18. října Blanka Kovandová.

Domácí jablečný ocet

Postup:
1 kg krájených jablek (nebo jen 1 kg jablečných slupek) zalijeme převařenou studenou vodou (asi 3 litry). Aby ocet dobře kvasil, tak přidáme trochu cukru nebo 3 kůrky tmavého chleba. Láhev přikryjeme plátnem a táhneme gumičkou.

Postavíme na světlé stanoviště a necháme tři dny pracovat. Po třech dnech přecedíme a opět přikryjeme a necháme vyčistit 1 až 2 dny. Poté opatrně scedíme do lahví a zazátkujeme.

Alternativní postup:
Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme 2 týdny stát. Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme a bez míchání necháme stát 6 týdnů. Pak několikrát scedíme -kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka.

Využití:
Dáváme 1 polévkovou lžíci domácího octa do sklenice vody, přisladíme medem a pijeme 2x denně. Konzumace povzbudí látkovou výměnu, mírní bolesti hlavy, stimuluje ledviny, pomáhá vnitřně léčit záněty a špatně hojící se rány.

Šípkový likér

Ingredience:
Asi litr šípků, půl kila cukru, vodu, pálenku (žitnou nebo vodku) Na doplnění (může, ale nemusí být) – pomerančová kůra z jednoho plodu vcelku, skořice, hřebíček, nové koření

Postup:
Natrhané šípky ořežeme z obou stran a vhodíme do větší nádoby. Přilijeme pálenku či vodku, přidáme nové koření, skořici, hřebíček, pomerančovou kůru vcelku. Nádobu dobře uzavřeme a necháme 14 dní v teple, nejlépe na sluníčku. Po dvou týdnech vše přecedíme a přidáme cukerný roztok z vody a cukru. Nalijeme do lahví a necháme pár dní uležet v chladu.

Využití:
Pro podporu imunity se konzumuje jedna likérová sklenička denně.

autor: Blanka Kovandová