RECEPT - Melouny jako ovocný doplněk a bezlepkový Strouhankový dort

Melouny jako ovocný doplněk
(Jsou k nám dováženy hlavně ze Španělska a to žluté s hladkou slupkou a další druh s drsnou - ty se jmenují galia. I když jsou tyto melouny o něco dražší než vodové červené, není u nich takový odpad, protože kůra je relativně tenká.)

Meloun rozpůlíme, nakrájíme na plátky (ne příliš úzké) - část kůry nakrojíme, aby nevytekla dobrá šťáva. Na talíři podáváme k této příloze dva či tři plátky šunky, nebo uzeného libového masa. Je to vynikající hlavně v letních měsících, trošku tato kombinace připomene čínská jídla. Můžeme podávat i jako předkrm nebo lehkou večeři, či sváteční snídani. Výborně chutná s křupavou houskou - nikoli s chlebem.

Strouhankový dort (bezlepkový)
Korpus: 6 žloutků, 200 g cukru krupice, 30g kukuřičné strouhanky, 40 g bezlepkové mouky, 70 g ořechů, špetku prášku do pečiva, kakao Krém: 1 vanilkový pudink, 1/4 l mléka, 5 lžic cukru, 250 g másla

Nejprve si připravíme korpus. Žloutky utřeme s cukrem do husté pěny, přidáme mouku s kypřícím práškem, strouhanku, mleté oříšky a kakao. Těsto vlijeme do vymazané a bezl. strouhankou vysypané dortové formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Na krém si v mléce uvaříme hustý pudink, který během chladnutí mícháme, aby nevznikl škraloup. Máslo utřeme s cukrem a obě hmoty opatrně smícháme. Dortový korpus rozřízneme a naplníme krémem.

Recept Apetýtu


Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.