Rajčatové placky
Tyhle placky si můžete vychutnat jako přílohu nebo jen tak. Rozpis vystačí na dvanáct placek.
Budete potřebovat:
1 středně velké rajče (zbavené jader a najemno nakrájené)
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
sůl, pepř
1 hrnek nízkotučného jogurtu
1/3 hrnku olivového oleje
2 lžíce najemno nakrájené šalotky
1 lžíce najemno nakrájeného sušeného rajčete
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 220 stupňů, plech lehce potřeme olejem, nebo vyložíme pečicím papírem.
2. Nakrájené čerstvé rajče osušíme papírovou utěrkou.
3. V misce smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl.
4. V další misce smícháme jogurt s olejem, přidáme k sypké směsi a dobře promícháme.
5. Do těsta přidáme nasekanou šalotku, čerstvá i sušená rajčata a znovu promícháme.
6. Vzniklou hmotu nabíráme hrnkem (naplníme ho vždy do jedné čtvrtiny) a vylijeme na plech.
7. V troubě pečeme asi 12 minut, hotové placky mají být zlatavě hnědé.
8. Před pečením můžeme placky potřít mlékem nebo olejem – budou zlatavější.
9. Pro zvýraznění chuti je možné vmíchat do těsta pár lžic jemně nakrájené pažitky, šunky nebo jemných chilli papriček.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka