Přegulované koláčky od Hany Tučkové
Recept od naší posluchačky z Lanžhota.
Budeme potřebovat:
500 g hladké a 500 g polohrubé mouky
špetka soli
400 ml mléka
250 g cukru krystal
40 až 50 g kvasnic
4 žloutky
100 ml oleje
1/8 másla
Začneme s přípravou:
1. Cukr krystal rozpustíme v mléce.
2. Zamísíme těsto a necháme ho vykynout.
3. Rozdělíme na 2 nebo 3 díly a necháme odpočinout přibližně 1 hodinu na vále, než zase nakyne.
4. Rozválíme těsto a polovinu těsta natřeme nerozpuštěným máslem.
5. Těsto složíme dvakrát na půl - jako na listové těsto.
6. Necháme opět vykynout přibližně 1 hodinu.
7. Znovu rozválíme, opět potřeme a zase složíme a opět čekáme další hodinu.
8. Potom se těsto "rozgulá" na přibližně 1,5 cm výšky.
9. Vykrajujeme kolečka a dáváme na plech.
10. Potíráme rozšlehaným vajíčkem a nakonec přitiskneme na každý koláček "vršek".
11. Na plechu se nechají koláčky ještě odpočinout přibližně 30 minut.
Tip: Ze zbylého těsto můžete udělat plněné koláčky (s náplní makovou, tvarohovou, ořechovou nebo povidlovou).
K výrobě vršku budeme potřebovat:
400 g hladké mouky
180 g mletého curku
2 žloutky
1 máslo
Příprava je opravdu jednoduchá:
1. Všechny suroviny zpracujeme dohromady
2. Kuličky pokládáme na vykrojená kolečka a prsty malinko zplacatíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.