Přegulované koláčky od Hany Tučkové

Recept od naší posluchačky z Lanžhota.

Budeme potřebovat:
500 g hladké a 500 g polohrubé mouky
špetka soli
400 ml mléka
250 g cukru krystal
40 až 50 g kvasnic
4 žloutky
100 ml oleje
1/8 másla

Začneme s přípravou:
1. Cukr krystal rozpustíme v mléce.
2. Zamísíme těsto a necháme ho vykynout.
3. Rozdělíme na 2 nebo 3 díly a necháme odpočinout přibližně 1 hodinu na vále, než zase nakyne.
4. Rozválíme těsto a polovinu těsta natřeme nerozpuštěným máslem.
5. Těsto složíme dvakrát na půl - jako na listové těsto.
6. Necháme opět vykynout přibližně 1 hodinu.
7. Znovu rozválíme, opět potřeme a zase složíme a opět čekáme další hodinu.
8. Potom se těsto "rozgulá" na přibližně 1,5 cm výšky.
9. Vykrajujeme kolečka a dáváme na plech.
10. Potíráme rozšlehaným vajíčkem a nakonec přitiskneme na každý koláček "vršek".
11. Na plechu se nechají koláčky ještě odpočinout přibližně 30 minut.

Tip: Ze zbylého těsto můžete udělat plněné koláčky (s náplní makovou, tvarohovou, ořechovou nebo povidlovou).

K výrobě vršku budeme potřebovat:
400 g hladké mouky
180 g mletého curku
2 žloutky
1 máslo

Příprava je opravdu jednoduchá:
1. Všechny suroviny zpracujeme dohromady
2. Kuličky pokládáme na vykrojená kolečka a prsty malinko zplacatíme.