Přegulované koláčky od Hany Tučkové

Recept od naší posluchačky z Lanžhota.

Budeme potřebovat:
500 g hladké a 500 g polohrubé mouky
špetka soli
400 ml mléka
250 g cukru krystal
40 až 50 g kvasnic
4 žloutky
100 ml oleje
1/8 másla

Začneme s přípravou:
1. Cukr krystal rozpustíme v mléce.
2. Zamísíme těsto a necháme ho vykynout.
3. Rozdělíme na 2 nebo 3 díly a necháme odpočinout přibližně 1 hodinu na vále, než zase nakyne.
4. Rozválíme těsto a polovinu těsta natřeme nerozpuštěným máslem.
5. Těsto složíme dvakrát na půl - jako na listové těsto.
6. Necháme opět vykynout přibližně 1 hodinu.
7. Znovu rozválíme, opět potřeme a zase složíme a opět čekáme další hodinu.
8. Potom se těsto "rozgulá" na přibližně 1,5 cm výšky.
9. Vykrajujeme kolečka a dáváme na plech.
10. Potíráme rozšlehaným vajíčkem a nakonec přitiskneme na každý koláček "vršek".
11. Na plechu se nechají koláčky ještě odpočinout přibližně 30 minut.

Tip: Ze zbylého těsto můžete udělat plněné koláčky (s náplní makovou, tvarohovou, ořechovou nebo povidlovou).

K výrobě vršku budeme potřebovat:
400 g hladké mouky
180 g mletého curku
2 žloutky
1 máslo

Příprava je opravdu jednoduchá:
1. Všechny suroviny zpracujeme dohromady
2. Kuličky pokládáme na vykrojená kolečka a prsty malinko zplacatíme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.