Potopený štrúdl

Klasický jablečný štrúdl

Karla Lierová z Uherského Hradiště pracovala před důchodem jako ředitelka mateřské školky. A právě kuchařka z mateřinky se s ní o tento recept na výborný závin podělila. Potopený je proto, že se těsto připravuje trochu nezvyklým způsobem.

Budete potřebovat:

těsto:
400 g hladké mouky
2 vejce
250 g stoprocentního tuku
200 ml vlažného mléka
2 lžíce octu

nádivka:
jablka
ořechy
strouhanka
máslo

Postup:

1. Do mouky nastrouháme tuk, vejce rozkvedláme s mlékem, přidáme ocet a vypracujeme na těsto (zpočátku dost lepí).

2. Jakmile je hotové, dáme ho do větší misky plné studené vody tak, aby bylo zcela ponořené.

3. Mezitím nakrájíme jablka, opražíme na másle strouhanku, připravíme si ořechy a plech s pečícím papírem.

4. Po dvou hodinách těsto z vody vyndáme, osušíme a rozdělíme na 4 díly.

5. Každý podsypeme trochou mouky a rozválíme na placku.

6. Posypeme strouhankou, jablky, ořechy, cukrem a skořicí a zavineme.

7. Troubu předehřejeme na 210 stupňů, závin poté pečeme na 180 dorůžova.

8. Vychladlý závin pocukrujeme a rozkrájíme.