Potopený štrúdl
Karla Lierová z Uherského Hradiště pracovala před důchodem jako ředitelka mateřské školky. A právě kuchařka z mateřinky se s ní o tento recept na výborný závin podělila. Potopený je proto, že se těsto připravuje trochu nezvyklým způsobem.
Budete potřebovat:
těsto:
400 g hladké mouky
2 vejce
250 g stoprocentního tuku
200 ml vlažného mléka
2 lžíce octu
nádivka:
jablka
ořechy
strouhanka
máslo
Postup:
1. Do mouky nastrouháme tuk, vejce rozkvedláme s mlékem, přidáme ocet a vypracujeme na těsto (zpočátku dost lepí).
2. Jakmile je hotové, dáme ho do větší misky plné studené vody tak, aby bylo zcela ponořené.
3. Mezitím nakrájíme jablka, opražíme na másle strouhanku, připravíme si ořechy a plech s pečícím papírem.
4. Po dvou hodinách těsto z vody vyndáme, osušíme a rozdělíme na 4 díly.
5. Každý podsypeme trochou mouky a rozválíme na placku.
6. Posypeme strouhankou, jablky, ořechy, cukrem a skořicí a zavineme.
7. Troubu předehřejeme na 210 stupňů, závin poté pečeme na 180 dorůžova.
8. Vychladlý závin pocukrujeme a rozkrájíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.