Pomazánka z pečených paprik

V pondělním Apetýtu pro vás máme další pomazánkový recept. Naší hlavní ingrediencí jsou tentokrát papriky.

Paprika pochází z Jižní Ameriky. Do Evropy se pak dostala různými cestami. Na Moravě se objevila v 16. století a dokonce existují i záznamy o jejím pěstování v okolí Brna.

V kuchyni lze pak paprikou zvýraznit masové i rybí pokrmy nebo také saláty. Jako koření se používá do gulášů, fazolí, pomazánek, polévek nebo tvarohů. Prospívá například našemu krevnímu oběhu, dýchání nebo trávení. Látky, které obsahuje, jsou účinné také proti bolestem hlavy a zad.

A červené papriky pak dokonce obsahují asi třikrát více vitamínu C než najdeme ve stejném množství pomerančů. Ovšem pozor, i u paprik rozhodně platí – všeho s mírou.

Co potřebujete?

  • 250 g čerstvého sýru
  • 4 červené papriky (kapie)
  • 5 stroužků česneku
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • rukolu

Postup:

  1. Nejprve si k dalšímu zpracování připravíme papriky.
  2. Je potřeba je zbavit slupky. Stačí je opálit nad přímým ohněm u plynového sporáku. Lze k tomu použít například rošt z trouby. Cílem je, aby slupka úplně zčernala. Nebo k tomu můžeme využít i naplno rozpálený gril.
  3. Jakmile je slupka u paprik černá, uzavřeme je asi na 5 minut do mikrotenového sáčku.
  4. Papriky se zapaří a pod tekoucí vodou půjde pak slupka lehce odstranit.
  5. Papriku bez slupky pak rozkrojíme a odstraníme jadřinec, případně i stopku.
  6. Následně nakrájíme na plátky a vložíme spolu s neoloupanými stroužky česneku do kastrolu.
  7. Přidáme 4 lžičky olivového oleje, špetku soli, přiklopíme a dusíme asi 10-15 minut.
  8. Pokud jsme papriku opalovali v troubě, a přitom ji tedy i pekli, tento krok vynecháme.
  9. Hotové papriky pak rozmixujeme s oloupanými stroužky česneku, čerstvým sýrem, solí a pepřem podle chuti do hladka.
  10. Podáváme s celozrnným i jiným pečivem, ozdobené rukolou.  

Související

  • Topinková pomazánka z pečené cukety

    Pondělní Apetýt přináší další pomazánkový recept. Dnes pro vás máme skutečnou pomazánkovou delikatesu – topinkovou pomazánku z pečené cukety.

  • Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou

    Pondělní Apetýt přináší další tip na letní pomazánku. Dnes bude jejím základem skyr. Tedy něco, co v našich končinách zůstává stále ještě tak trochu tajemstvím.

  • Celerová pomazánka s nivou

    Naší hlavní ingrediencí dnes bude celer. Možná jste jím, stejně jako mnozí další, v dětství opovrhovali. V našem jídelníčku by ale rozhodně chybět neměl.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.